Привлекателните хора са по-интелигентни от останалите, твърди ново проучване.Според изследването

...
Привлекателните хора са по-интелигентни от останалите, твърди ново проучване.Според изследването
Коментари Харесай

Ефектът на ореола, научно доказан

Привлекателните хора са по-интелигентни от останалите, твърди ново изследване.

Според проучването хората, които са възприемани като по-привлекателни, могат да имат с до 14% по-висок коефициент на интелигентност(IQ) от останалите. Стойността на IQ при привлекателните момчета е приблизително с 13,6 точки по-висока от не толкоз добре изглеждащите им връстници, до момента в който при девойките разликата е 11,4 точки.

Авторите на прочуването разясняват, че сред разликата в коефициента на просветеност сред привлекателните хора и останалите подхожда на разликата сред междинното и високото равнище на просветеност. В проучването също по този начин се установи, че връзката сред интелигентността и хубостта е по-голяма при мощния пол.

Изследователите са стигнали до тези заключения след прочуване на данни, събрани от 17 419 деца във Англия, чието физическо и умствено развиване е било проследявано от екип от психолози от 1958 година насам.

Любопитното в тази ситуация е, че откритията дават отговор на подсъзнателните човешки усещания, които ни карат да считаме по-привлекателните хора за по-интелигентни. Този феномен е прочут като „ резултатът на ореола “, който в резюме може да бъде систематизиран като автоматизирана подсъзнателна реакция, която ни кара да свързваме положителни черти като почтеност, просветеност и добрина с външната хубост.

„ Ние възприемаме по-привлекателните хора като по-интелигентни от останалите. Макар че множеството откриватели оправдават тези резултати с най-различни „ пристрастия “ и „ стандарти “, нашето изследване демонстрира, че това усещане се основава на обстоятелството, че красивите хора фактически са по-интелигентни от останалите. Нашето умозаключение е чисто научно и не би трябвало да бъде одобрявано като справочник за това по какъв начин възприемаме и по какъв начин да се държим с другите “, пишат създателите на проучването, което опровергава мита, че красивите хора са глупави.

Източник: PsyBlog
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР