Приветстваме взетите решения за адаптирането на потенциала за възпиране и

...
Приветстваме взетите решения за адаптирането на потенциала за възпиране и
Коментари Харесай

Многонационалната бойна група демонстрира способностите си пред началника на отбраната и председателя на Военния комитет на НАТО

Приветстваме взетите решения за адаптирането на капацитета за въздържане и защита на Алианса, изключително на източния фланг, в подтекста на войната в Украйна.

Военните органи на НАТО ще продължат да дават насоки в бъдещата ни работа за увеличаване на съюзническите качества за въздържане и защита против всички закани “. Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов през днешния ден, 21 април, на Учебен полигон „ Ново село “, където дружно с ръководителя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер следиха проява на качествата на формированията от състава на многонационалната бойна група в България. Адмирал Ефтимов благодари на адмирал Бауер, че е приел неговата покана за посещаване в страната ни в сегашния сериозен за сигурността на района миг.

Началникът на защитата сподели, че при адаптирането на Алианса в по-дългосрочен проект би трябвало да бъде прибавен резистентен и реален метод, с отчитане на националните качества. Той обърна внимание, че продължава работата по рационализиране на политическата и военната стратегическа рамка, обезпечаваща използването на ограничения за справяне с актуалните и бъдещите опасности пред сигурността на страните-членки, освен от дейностите на Русия, само че и тези, свързани с тероризма и провокациите в международен мащаб. „ От военна позиция, от основно значение e продължаващата промяна на основаните преди рецесията в Украйна бойни групи в многонационални формирования със засилен защитителен потенциал “, акцентира началникът на защитата.

Адмирал Ефтимов напомни, че бойната група в България бе основана като част от ограниченията за увеличаване на бдителността в Централна и Югоизточна Европа в сходство с решение на Министерския съвет от януари 2022 година Освен българския персонален състав, все още в нея вземат участие Съединени американски щати с рота „ Stryker “. В подтекста на подготовката на бойната група следва присъединяване на Англия с една рота за интервал от шест месеца. „ След началото на войната в Украйна, в сходство с подхванатите от НАТО дейности, еволюира и концепцията за бойните групи на източния фланг на Алианса в посока усилване на многонационалното присъединяване. Целта е, от една страна, да почертае ангажираността на съдружниците с защитата на всяка страна-член на Алианса, а от друга – превъзмогване на съществуващите дефицити от качества “, обясни адмирал Ефтимов. Намерение за присъединяване в бойната група в Българя са декларирали няколко страни, измежду които и Италия, с която се водят диалози за вдишване на ролята на рамкова страна. „ Амбицията ни е обвързвана с построяването на щаб на многонационална бригада под българско командване като принос към адаптирането на Алианса в отговор на заканите за сигурността “, уточни началникът на защитата.

„ В този решителен миг за нашата сигурност приносът на България за сигурността и сигурността е още по-голям. Вие доказахте това с бързия и професионален метод, по който българските въоръжени сили се активизираха, с цел да защитят нацията си и да поддържат активирането на всички пет районни проекта за степенуван отговор на НАТО. Сега Алиансът разполага с осем многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море – измежду тях е и бойната група тук, в България “, сподели ръководителят на Военния комитет на НАТО.

Той добави, че в границите на визитата си е разговарял с президента Румен Радев, министър-председателя Кирил Петков и министъра на защитата Драгомир Заков по въпросите на районната сигурност и за огромното отражение на съветското нахлуване против Украйна. „ Без подозрение тази инвазия е най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Започна нова епоха за НАТО. И това изисква от нас да бъдем по-единни от всеки път “, съобщи адмирал Бауер.

По думите му през последните 18 години България е потвърдила, че е корав и предан съдружник в НАТО, както и в Черноморския район, който е от голямо стратегическо значение за Алианса. Адмирал Бауер изрече признателност към страната ни за приноса към общата сигурност и груповата защита. „ Гордеем се, че стоим един до друг с вас. Заедно сме по-силни. Заедно сме повече. Заедно ние сме НАТО. Единството прави силата “, подчертава адмирал Бауер.

След като следиха демонстрациите на Учебен полигон „ Ново село “, адмиралите Ефтимов и Бауер посетиха и Трета авиационна база „ Граф Игнатиево “, където се срещнаха с военнослужещи от Военновъздушни сили на България и Нидерландия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР