Привържениците на управляващата в Унгария дясна партия Фides в Ерчи

...
Привържениците на управляващата в Унгария дясна партия Фides в Ерчи
Коментари Харесай

Страхът от мигрантите носи подкрепа за Орбан в селските райони

Привържениците на ръководещата в Унгария дясна партия " Фides " в Ерчи може и да не са виждали емигрант, само че има нещо, което те сигурно знаят: не желаят бежанци в града си.

Три години, откакто стотици хиляди бежанци нахлуха в Унгария на път от Близкия изток и Африка към Западна Европа, жителите на това безшумно градче южно от Будапеща споделят, че опасенията от мигрантска " инвазия " ще бъдат решителен фактор, когато отидат да гласоподават в парламентарните избори на 8 април.

Това устройва " Фидес " и нейния водач - премиера Виктор Орбан, който експлоатира тези опасения на твърдия си електорат, говорейки за значимостта на " етническата еднородност ". " Европа в този момент е подложена на инвазия ", сподели той на протест в Будапеща на 15 март. " Тяхната (на опозицията) цел е да завоюват властта и да осъществят грандиозния си проект: да разцепят Унгария, която е издигнала преграда на пътя на имигрантите. "

Обетът на Орбан да резервира суверенитета на Унгария и да отстоява християнските й полезности, показан по неговия характерен язвителен, враждебен фасон, му донесе две следващи безапелационни победи в предходните парламентарни избори и евентуално същото ще се случи и в този момент през април.

Орбан обаче е считан за един от най-противоречивите водачи в Европа. Върховният комисар на Организация на обединените нации за човешките права Зейд Раад ал Хусейн наскоро го упрекна, че е расист и ксенофоб, откакто той сподели, че не желае неговата страна да бъде " многоцветна ". Унгарският външен министър на собствен ред не остана задължен, като назова това изказване " възмутително " и прикани Зейд да подаде оставка.

Повечето гласоподаватели, интервюирани от " Ройтерс " в Ерчи, споделиха че в никакъв случай не са срещали емигрант, само че това не им пречи да дефинират имигрантите като опасност.

" Ние сме си задоволително тук и нямаме потребност от никакви мигранти ", сподели 69-годишната Мария Пулай, която от над две десетилетия поддържа Орбан и в този момент интензивно пропагандира за " Фидес ". Тя гордо ни сподели фотография с унгарския водач, направена с нейния мобилен телефон, когато той посетил Ерчи, с цел да поддържа локалния партиен претендент.

" Никога не съм срещала ( никакви бежанци) ", сподели тя с едвам доловима усмивка. " Но непрестанно виждам телевизия и съм научила доста неща. Нямаме потребност от тях тук. "

Движение още по-надясно

Орбан дърпа струната на антиимиграционните настроения в страната от момента, когато мигрантите, бягащи от войни и стопански ограничения, започнаха да прииждат през южната граница на Унгария със Сърбия през 2015 година, което накара Будапеща да издигне на пътя им гранична ограда.

Потокът съвсем секна през 2016 година, само че Орбан поддържа риториката и в този момент тя е главен детайл в предизборната му платформа. Той има корав надзор върху държавните медии, а негови съдружници в бизнеса управляват районните вестници. При това състояние неговите послания биват мощно " озвучени " в места като Ерчи, където доста хора гледат единствено държавните новинарски канали, показващи по какъв начин имигранти всяка нощ безчинстват в градовете на Западна Европа.

Първоначалната визия на Орбан беше " Фидес " да се стреми да господства в унгарската политика пред идващите две десетилетия, обявявайки се в отбрана на националните ползи. Това се харесваше на консервативните унгарци, които считат, че тяхната страна се бори за отбрана на своята еднаквост. Тази тактика имаше триумф отчасти и поради фрагментираността на опозицията.

Сега той наподобява се пробва " да окупира " и част от крайнодясното пространство, освободено от радикалната националистическа опозиционна партия " Йоббик ", която приглуши посланията си в опит да се приближи към центъра.

 Голямо голям брой се събра при започване на март в постройката на театъра в Ерчи, с цел да чуе словото на народен представител от
© Reuters

Голямо голям брой се събра при започване на март в постройката на театъра в Ерчи, с цел да чуе словото на народен представител от " Фидес ".

Придвижването още по-надясно и към радикализация може да се окаже рисковано за Орбан, тъй като то е " еднопосочна улица ", сподели Петер Креко, шеф на демократичния маджарски мозъчен концерн Политически капитал. " Фидес " са самозатвори в капан с тази акция, ориентирана към нейния корав електорат ", добави той.

През февруари " Йоббик " се съюзи със социалистите и с дребната Унгарска демократична партия (ЛМП) в поддръжка на самостоятелен претендент при частични избори в Южна Унгария, и (тази необикновена коалиция) изненадващо победи " Фидес ". Но " Йоббик " се въздържа да влезе в съюз с левицата за парламентарните избори. Ако тя и левицата съумеят да се координират и да повдигнат общи претенденти, " Фидес " може да се окаже в неволя, споделя Креко. " Големият тест ще бъде през април ", добави той.

Електоралната база на " Фидес " се трансформира през последните години. Някои образовани консервативни гласоподаватели бяха разочаровани от наблягането на популистки антимигрантски послания за сметка на ограничения за възстановяване на опазването на здравето и образованието.

Вместо това партията печели терен измежду по-слабо образованите и измежду пенсионерите, настояват анализатори. За да ги ухажва, наскоро Орбан разгласи еднократна парична помощ и държавни помощи за сметките за отопление. Орбан също заиграва с концепцията, че " външни сили и авторитетни интернационалните организации " като Европейския съюз и Организация на обединените нации желаят да се месят във вътрешните работи на Унгария и да я принудят да одобри мигранти.

Голямо голям брой се събра при започване на март в постройката на театъра в Ерчи, с цел да чуе словото на народен представител от " Фидес " и да види слайдшоу за заканите от миграция и по какъв начин американският милиардер от маджарски генезис Джордж Сорос употребява мрежата си от фондации, с цел да прокарва концепциите си за мултикултурни общества по света.

Орбан и Сорос, които бяха съдружници в демонтажа на комунизма през 1980-те години, в този момент постоянно са в преден конфликт. Орбан упреква Сорос, че се меси в унгарската политика, като поддържа опозиционни групи. Сорос пък разказва Орбан като рисков автократ.

Икономиката върви добре

" Фидес " завоюва солидно последните парламентарни избори през 2014 година с 2.26 млн. гласа, или към 45 на 100 от подадените гласове. Този път политическите анализатори правят оценка твърдата електорална база на партията на сред 1.8 и 2.2 млн. гласоподаватели.

Според унгарския мозъчен концерн " Политически дневен ред " поддръжката за " Фидес " през 2014 година е била най-силна в дребните градове и селата, където работните места са малко, доста хора са заети по (временни) държавни стратегии и партията евентуално е съумяла да запази тази поддръжка.

В една слънчева неделя в прилежащия Дунайварош, тъкмо против големия бетонен портал на някогашния комунистически металургичен комбинат, локални хора се събират на пазар, където могат да купят евтини облекла, храни и домашен уреди. " Фидес " води дейна предизборна акция по места.

68-годишният пенсионер Пал Балони, пристигнал на пазара с внучката си, сподели, че постоянно е бил закостенял гласоподавател и още веднъж ще гласоподава за " Фидес " през април, даже и да не е склонен с всичко в държавната политика. Балони, който е работил три години в Германия като бояджия, сподели, че Орбан е сложил стопанската система на верни релси и има ясна национална визия. " Той също така сложи западните политици на мястото им - фактор, който също регистрирам. Работил съм в чужбина, а там на всички места ни третират като второкласни хора ", акцентира той. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР