Привържениците на бившия президент Ево Моралес започнаха да напускат барикадите

...
Привържениците на бившия президент Ево Моралес започнаха да напускат барикадите
Коментари Харесай

Привържениците на Моралес напускат барикадите след решение за предстоящи избори

Привържениците на някогашния президент Ево Моралес започнаха да напущат барикадите в огромните градове на Боливия, откакто късно нощес беше реализирано съглашение за нови президентски избори и започване на договаряния да преустановяване на размириците, които лишиха живота на най-малко 32-ма души, съобщи Асошиейтед прес.

Йерко Нунес, министър във краткотрайното държавно управление на Жанин Анес, заяви, че през днешния ден в 16,00 ч. (20,00 ч. по Гринуич) в президентския замък ще стартира " разговор за успокояване на страната " сред държавното управление и фракциите, които му се опълчват. " Те желаеха гаранции за сигурността си и ние ще им ги дадем ", сподели Нунес пред кореспонденти. Ще стартираме разговор, тъй че страната на 100 % да бъде освободена от барикади, с цел да може да се умиротвори и да се върне към естественото ", сподели министърът, предава Българска телеграфна агенция.

Минути преди този момент политици от Движението за социализъм на Моралес и от краткотрайното държавно управление оповестиха, че е реализирана договорка за внасянето в Конгреса на законопроект за насрочване на нови президентски избори. Сенатор Оскар Ортис от краткотрайното държавно управление съобщи, че съглашението ще анулира изборите от 20 октомври. Дата за нови избори още не е избрана, само че би трябвало да е в границите на три месеца от момента, в който краткотрайното държавно управление пое властта след оставката на Моралес. В декларация публични организации, подкрепящи Моралес, инструктираха своите сили да се изтеглят от барикадите, само че да запазят подготвеност, до момента в който Конгресът утвърди закона за нови избори, което се чака да стане още през днешния ден, първо в Сената, а след това и в Камарата на депутатите.Привържениците на Моралес напущат барикадите след решение за идни избори
Привържениците на Моралес напущат барикадите след решение за идни избори

Сенатор Шърли Франко съобщи, че нито Моралес, нито неговия вицепрезидент Алваро Гарсия Линера ще бъдат позволени да се кандидатират на новите избори. Това е съобразено с резултатите от референдума от 2016 година, който отхвърли опита на Моралес да промени конституцията, тъй че да му разреши да се кандидатира за четвърти мандат.

По-рано през вчерашния ден преходното държавно управление упрекна в тероризъм и подстрекаване Моралес, който е в заточение в Мексико, като съобщи, че той е провел блокадите на пътища, целящи да попречат на доставките на хранителни артикули за огромните градове. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР