Привърженици на Болсонаро влизат днес в сблъсъци с полицията пред

...
Привърженици на Болсонаро влизат днес в сблъсъци с полицията пред
Коментари Харесай

Привърженици на бившия бразилски президент Болсонаро щурмуваха сградите на властта в Бразилия

Привърженици на Болсонаро влизат през днешния ден в конфликти с полицията пред президентския Дворец " Планалто ". Снимка: АП/ Българска телеграфна агенция
Полицията изтегля Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския замък в Бразилия четири часа, откакто трите здания бяха нападнати от стотици последователи на някогашния президент от крайната десница Жаир Болсонаро, съобщи Българска телеграфна агенция.

Лула да Силва, който е на власт от едвам седмица, се сблъска с първата си огромна рецесия. Той осъди дейностите на поддръжниците на своя предходник, наричайки ги „ вандали “ и „ фанатични фашисти “. Той разпореди силите на реда да минат под федерално командване, с цел да бъде възобновен редът в столицата.

Привърженици на крайнодесния някогашен президент Жаир Болсонаро нахлуха през вчерашния ден в постройките на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския замък „ Планалто “. Подобно на щурма на американския Капитолий на 6 януари 2021 година няколко хиляди последователи на Болсонаро нахлуха в трите здания единствено седмица след встъпването в служба на новия бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва. Демонстрантите съумяха да пробият кордоните за сигурност. Те влязоха в постройките, чупейки прозорците им и извършвайки вандалски актове вътре.

Кадри на телевизия „ Глобо нюз “ демонстрират по какъв начин тълпи от последователи на Болсонаро, носещи бразилски флагове, щурмуват постройката на Конгреса и чупят мебелировката. Местни медии оповестяват, че броят на стачкуващите е към 3000 души.
 Привърженици на Болсонаро влизат през днешния ден в конфликти с полицията пред президентския Дворец Снимка: АП/БТА
Малочислената защита на опразнените в неделния ден административни здания не съумя да окаже ефикасен отпор на щурмуващите тълпи. Много от последователите на Болсонаро оспорват изборната победа на Лула да Силва на втория тур на президентските избори на 30 октомври.

В обществените мрежи могат да се видят видеоклипове, показващи развалени офиси на парламентаристи или стачкуващи, стоящи върху седалките в заседателната зала на Сената. Щетите наподобяват обилни в постройките, които са творби на актуалната архитектура и са цялостни с творби на изкуството, показва Агенция Франс Прес.

Районът покрай площада на трите управляващи, където се срещат президентският замък Планалто, Върховният съд и Конгресът беше отцепен. Въпреки това, последователите на Болсонаро съумяха да пробият кордоните за сигурност. Полицията, която изглеждаше изцяло неподготвена, се опита на вятъра да ги отблъсне със сълзотворен газ.
Президентът Лула назова стачкуващите „ фашисти “ и „ фанатици “
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се върна нощес в Бразилия, с цел да установи големите вреди, нанесени на президентския замък. Лула, който прекара следобеда в Аракуара в щата Сао Пауло, потърпевш от наводнения, отиде в президентския замък, а по-късно в постройката на Върховния федерален съд, която също бе нападната от болсонаристи.

На фрагменти на телевизия „ Глобо “ се вижда по какъв начин Лула беседва със съдии пред постройката с изпочупени прозорци.
 Лула да Силва Снимка: Българска телеграфна агенция
Припомняме, че Лула назова стачкуващите „ фашисти “ и „ фанатици “ и даде обещание да бъдат осъдени „ с цялата суровост на закона “.

„ Ние ще ги намерим и всички ще бъдат осъдени “, сподели по адрес на болсонаристите, виновни за безредиците, Лула, който встъпи в служба единствено преди седмица.

„ Демокрацията подсигурява независимост на словото, само че изисква също по този начин почитание към институциите “, добави президентът.

„ Това, което направиха тези вандали, тези фанатични фашисти,… е без казус в историята на нашата страна. Тези, които финансираха (протестите), ще платят за безотговорните и антидемократични дейности “, закани се той.
Болсонаро се отхвърли от последователите си
Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро съобщи в „ Туитър “, че „ опустошаването и нахлуването в публични здания “ е в нарушаване на разпоредбите на воденето на мирни митинги, съобщи Франс прес.

В различен туит Болсонаро, който се намира в Съединени американски щати, отхвърли „ обвиняванията без доказателство “ на своя правоприемник Лула. Той съобщи, че реториката на неговия предходник е насърчила „ фашистките вандали “, нахлули в постройките на властта в столицата Бразилия.

Партията на някогашния президент също осъди дейностите на последователите му, съобщи ДПА.

„ Днес е печален ден за бразилската нация “, сподели водачът на Либералната партия Валдемар Коща Нето. „ Днешните събития в Бразилия са позор за всички нас, те не съставляват нашата партия. Те не съставляват Болсонаро “, добави той.
Западът осъди дейностите на последователите на Болсонаро
Западни водачи разкритикуваха дейностите на последователите на Болсонаро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи в „ Туитър “, че осъжда изрично това нахлуване. Той разгласи, че застава зад „ Лула да Силва, демократично определен от милиони бразилци след почтени и свободни избори “.

„ Бразилската народна власт ще надделее над насилието и екстремизма “, съобщи на собствен ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел.

Председателката на Европарламента Роберта Мецола съобщи, че е „ надълбоко обезпокоена “ и застава на страната на „ всички законни и демократично определени институции.

„ Волята на бразилския народ и демократичните институции би трябвало да бъдат уважавани! Президентът Лула може да разчита на непоколебимата поддръжка на Франция “, написа в „ Туитър “ френският президент Еманюел Макрон на френски и на португалски.

„ Съединените щати осъждат всеки опит за подкопаване на демокрацията в Бразилия. Президентът Байдън следи обстановката от близко и нашата поддръжка за демократичните институции на Бразилия е твърда “. Това написа в „ Туитър “ съветникът в Белия дом Джейк Съливан.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР