Притокът на язовир Студена надхвърли 2 хил. литра в секунда

...
Притокът на язовир Студена надхвърли 2 хил. литра в секунда
Коментари Харесай

Притокът на язовир "Студена" надхвърли 2 хил. литра в секунда

Притокът на язовир " Студена " надвиши 2 хиляди литра в секунда за пръв път от началото на водната рецесия в града.

Местното ВиК сдружение заяви, че е регистриран приток от 2 168 л/сек., а оттокът е 252 л/сек. Все отново размерът на язовира остава извънредно невисок - 4.8 млн. куб.м при потенциал малко над 25.5 млн. куб.м.

Междувременно продължава построяването на 13.5-километровия водопровод, който би трябвало да свърже ВиК мрежите на Перник и столицата, тъй че засегнатият от безводието град да стартира да се доставя от Софийската мрежа. Полагането на тръбите стартира на 1 февруари, а министър председателят Бойко Борисов обещаваше работите да приключат за 35-40 дни.

По проект водоподаването от бент. " Бели Искър " през тръбопровода, който в това време нарастна до над 27 млн. лв., би трябвало да стартира в средата на март. Целта е използването на вода от " Студена " да бъде изцяло спряно, с цел да се помогне оптимално за запълването на водоема, а режимът за перничани да бъде омекотен.

Кметът на Перник Станислав Владимиров към този момент направи оптимистична прогноза, че при влажна пролет е допустимо водният режим да бъде омекотен още преди началото на лятото и водата да бъде спирана единствено нощем. В момента Перник е на тежък режим, при който вода има единствено за 7 часа в денонощието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР