Притокът на мигранти към Лампедуза намаля вчера и италианските власти

...
Притокът на мигранти към Лампедуза намаля вчера и италианските власти
Коментари Харесай

Италия с призив за общоевропейско решение на миграцията през Средиземно море

Притокът на мигранти към Лампедуза понижа през вчерашния ден и италианските управляващи започнаха да трансферират оттова към остров Сицилия и континентална Италия хиляди хора, пристигнали през Средиземно море на този дребен италиански остров, предадоха международните организации.

Италианският министър председател Джорджа Мелони съобщи, че миграционният напън над Италия е непоносим поради сложната интернационална обстановка, събира в едно проблемите, които към този момент са имали африканските страни с възходяща неустойчивост, изключително в Сахел. Мелони обрисува обстановката там като сложна поради държавни преврати, естествени бедствия, зърнена война и джихадизъм, които биха могли да накарат десетки милиони хора да изискат да изоставен личните си страни и да потърсят по-добро бъдеще в Европа. " Очевидно е, че Европа не може да одобри тази голяма маса от хора ", предизвести Мелони, представена от АНСА.

Италианската премиерка предложения председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети остров Лампедуза, с цел да установи на място какво е ситуацията с мигрантите. Според източници Фон дер Лайен е приела и визитата ще бъде в скоро време. Брюксел изпрати към този момент механически екип от 15 души на Лампедуза, с цел да оказват помощ на италианските управляващи.

Мелони прикани и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел да сложи миграционния въпрос в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз през октомври. Премиерката също по този начин предизвести, че нейното държавно управление има желание да вземе изключителни ограничения.

Тя акцентира, че прекъсването на потеглянето на мигранти с лодки и корабчета през Средиземно море може да се реализира посредством една европейска задача, даже военноморска, в случай че належащо, в съгласие с управляващите на страните от Северна Африка. После ще е нужно в самата Африка да се вършат инспекции кой има право или не на леговище в Европейски Съюз и да се одобряват в Европейски Съюз единствено тези, които фактически имат това право съгласно интернационалните конвенции. Паралелно би трябвало да се влага в развиването на този континент, добави тя, съобщи АНСА.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пък през вчерашния ден протегна ръка на затруднената Италия, защитавайки концепцията за " дълг за европейска взаимност " с тази страна, съобщи Франс прес. Тази отбрана пристигна в миг, в който друга страна членка на Европейски Съюз - Германия краткотрайно прекрати доброволния банкет на претенденти за леговище от Италия поради миграционния напън, на който самата тя е подложена и поради отхвърли на Рим да ползва европейските съглашения за банкет на мигранти, на които в страните на вторична миграция е отказано леговище и които би трябвало да бъдат върнати в страните, в които първо са влезнали мигрантите. Но Германия въпреки всичко наподобява подготвена да подаде ръка на Рим при избрани условия. Пренастаняванията на мигранти, планувани в доброволния механизъм за европейска взаимност, към който са се включили 19 страни, може да бъдат възобновени, в случай че Италия възобнови осъществяването на отговорностите си да приема върнати мигранти от страните на вторична миграция.

Лампедуза се намира на по-малко от 150 километра от крайбрежията на Тунис и е първа спирка на мигрантите, прекосяващи Средиземно море в вярата да стигнат до Европейски Съюз. Всяка година през лятото десетки хиляди мигранти потеглят по море с разнебитени плавателни съдове, обезпечени от трафикантите. Над 2000 мигранти са починали или са изчезнали до момента при опит да доближат Европа по този маршрут.

Но на Лампедуза обстановката в никакъв случай не е била толкоз напрегната, колкото в този момент. Там от понеделник дойдоха по-голямата част от 11 000-те мигранти, добрали се по море до италианска територия. Местният център за банкет на мигранти е с потенциал 400 души и островът е безусловно препълнен от мигранти.

Само сред понеделник и сряда на острова са пристигнали 8512 мигранти, което е повече от локалното население. Стотици мигранти спят на улицата, където локалните поданици им носят храна и питиета.

Общо над 127 000 мигранти доближиха до италианските крайбрежия от началото на годината, което е близо двойно по отношение на същия интервал на предходната година. Това въпреки всичко не чупи върха от 2016 година, когато над 181 000 души, измежду които и доста сирийци, бягащи от войната в Сирия, дойдоха в Италия, показва Франс прес.

Притокът на мигранти на Лампедуза породи доста политически реакции както в самата Италия, по този начин и в чужбина. Според френския президент Макрон обстановката на Лампедуза демонстрира, че " прецизно националистическите подходи си имат своите граници ". Той съобщи, че не желае Италия да бъде оставена сама в този миг, с това, което тя претърпява през днешния ден. Макрон загатна за отговорност, която има целия Европейски Съюз.

Подкрепа за Италия изрази и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Същевременно министрите на външните работи на Италия и на Франция организираха телефонен диалог през вчерашния ден и след него обявиха, че двете страни желаят да работят дружно на европейско равнище за предварителна защита на потеглянията на мигранти и битката против трафикантите. Те са се договорили, че на първо място би трябвало да се ускори оперативното съдействие със страните, от които потеглят мигрантите, с цел да се блокират нови прекосявания на Средиземно море.

Телефонен диалог са провели и министрите на външните работи на Италия и Франция, в който те са изразили единодушие, че е належащо европейско решение на миграционната рецесия.

Европейски Съюз и Тунис, откъдето потеглят доста от мигрантите, подписаха през юли съглашение, според което в подмяна на финансова помощ за Тунис, тунизийските управляващи ще се борят с трафика на хора през Средиземно море. В Италия към този момент политици стартират да споделят, че Тунис не извършва контракта и праща лодки с мигранти към Италия, защото обещаните пари от Европейски Съюз на северноафриканската страна още са не били преведени.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР