Притиснатите от инфлацията британски потребители са намалили разходите си за

...
Притиснатите от инфлацията британски потребители са намалили разходите си за
Коментари Харесай

Британците пазаруват по-малко

Притиснатите от инфлацията английски консуматори са понижили разноските си за извършване на покупки с рекорден ритъм от най-малко 25 години насам през декември. Това сочат най-новите данни на формалната английска статистика, които стопяват очакванията за коледен подтик на търговията на дребно в страната, заяви Ройтерс.

Продажбите на дребно във Англия са намалели с 5,8 на 100 в съпоставяне със същия месец на предходната година. Така продажбите през декември записват девети следващ месец на спад с рекорден ритъм от 1997 година

На месечна база продажбите на дребно ненадейно също са били надолу с 1 на 100 през декември по отношение на ноември, заяви английската статистика. Икономисти, интервюирани по-рано от Ройтерс, чакаха растеж с 0,5 на 100.

Изненадващият спад допуска, че част от устойчивостта, следена в стопанската система към края на предходната година, е намаляла през декември, изясни Оливия Крос, специалист от " Кепитъл Икономикс " (Capital Economics). Според нея опълчването на резултатите от високата инфлация и растящите лихвени проценти към момента не се усеща и ще натежи повече на търговията на дребно и на стопанската система като цяло през 2023 година

 istock istock
Проучване, оповестено по-рано през днешния ден, сподели спад за първи път от три месеца на английското потребителско доверие през януари, като показателят се върна покрай най-ниското си равнище от 1974 година

За цялата 2022 година размерът на продажбите на дребно бил с 3 на 100 по-малък от равнищата си през 2021 година, отбелязвайки най-лошото си показване за дванадесетмесечие най-малко от 1997 година

Хедър Бовил, заместител шеф на английската статистическа работа, отговарящ за изследванията и икономическите индикатори, разяснява данните, като сподели, че продажбите на храни са се повишили през ноември, защото семействата са се запасили по-рано за Коледните празници, след което още веднъж са спаднали през декември. Супермаркетите свързват по-малкото продажби с по-високите цени на храните и покачването на разноските за живот, добави Бовил.

 istock istock
Продажбите на храни са намалели с 0,3 на 100 през декември след растеж с 1 на 100 през ноември. По отношение на цената общите разноски са били по-ниски с 1,2 на 100 на месечна база през декември.

Същевременно размерът на продажбите в нехранителните магазини понижа с 2,1 на 100 през декември, защото потребителите понижиха несъществените си разноски.

Данните от продажбите по време на коледните празници на някои от най-големите английски търговци на дребно, като " Теско " (Tesco), " Сейнсбърис " (Sainsbury's) и " Маркс енд Спенсър " (Marks & Spencer), бяха по-добри от предстоящото, а клиентите се завърната в магазините за сметка на онлайн извършването на покупки. От статистиката показват, че онлайн продажбите са намалели през декември на фона на стачки на пощенските чиновници, за които се счита, че са насърчили хората да закупуват повече артикули от магазините.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР