Притисната да премине на висока скорост в преговорите за излизане

...
Притисната да премине на висока скорост в преговорите за излизане
Коментари Харесай

Трудно заседание набританското правителство, посветено на Брекзит

Притисната да премине на висока скорост в договарянията за излизане от Европейски Съюз, английската премиерка Тереза Мей събира през днешния ден своето държавно управление, с цел да внесе разяснения в позицията си за бъдещите връзки, които тя желае с Европейски Съюз и да се опита да преодолее раздялите по въпроса за Брекзит измежду министрите си, съобщи Франс прес.

Срещата ще се организира в провинциалната премиерска резиденция в Чекърс на 70 километра северозападно от Лондон. Очаква се това въобще да не е умерено изнесено държавно съвещание в жанр " излет в провинцията ", а да бъде напрегната среща сред съперниците на по-тесни връзки с Европейски Съюз и поддръжниците на бракоразвод без отстъпки със съюза. Всичко това става под бдителния взор на Брюксел, който желае Англия да му показа ясна позиция по Брекзит девет месеца преди приближаване на крайния период за излизане от блока, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според английската преса Мей желае придържане към европейските правила за търговията на артикули, включително и селскостопански и хранителни. Но това няма да разреши на Англия да подпише със Съединени американски щати оня вид съглашение, за който мечтае след Брекзит. Евроскептиците виждат в тази опция отклонение от вота на британците, оповестили се преди две години на референдум за излизане от Европейски Съюз.

" Ако сходно нещо се случи, това ще лиши английската стопанска система от всички преимущества на Брекзит ", сподели английският народен представител консерватори Оуън Патерсън. " Ние ще бъдем отвън Европа и в същото време все по този начин ръководени от Европа ", предизвести той.

В сърцето на разделянето в държавното управление е деликатният ирландски въпрос. Брекзит заплашва от отделяне още веднъж на граница сред Северна Ирландия и Ирландия, която е член на Европейски Съюз.

В Чекърс поддръжниците на Брекзит ще пазят по този начин нареченото решение за оптимално облекчение. То включва въвеждането на митнически инспекции сред Англия и Европейски Съюз, само че предлага потреблението на софтуерни решения, с цел да се обезпечи плавния поток на обмена сред тях.

Привържениците на твърда линия пред Брюксел - външният министър Борис Джонсън и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис би трябвало да изберат тази алтернатива. Срещу тях министърът на финансите Филип Хамънд и министърът на индустрията Грег Кларк желаят по-меко решение под формата на невиждано митническо партньорство - Англия ще събира мита от името на Европейски Съюз за стоките, транзитиращи през нейна територия, само че предопределени за пазара на 27-те.

Вчера Тереза Мей разиска въпроса за Брекзит с немския канцлер Ангела Меркел по време на аудиенция в Берлин. Тя даде обещание, че съвещанието в Чекърс ще " откри пътя, по който да се напредва и който ще разреши ускоряването на договарянията ".

Идният четвъртък английското държавно управление ще разгласява Бяла книга, представяща задачите му и желана от много време от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

На срещата си на върха предходната седмица европейските водачи показаха безпокойствие от обстоятелството, че няма значителен напредък по договарянията за Брекзит.

Пред риска от блокаж австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, загатна през вчерашния ден за опция за удължение на договарянията, с цел да се попречи на Англия да напусне съюза без съглашение по развода.

" Ако не реализираме решение, то тогава защищавам за продължение на договарянията, с цел да избегнем корав Брекзит ", сподели той.

Тереза Мей е подложена на мощен напън и от икономическите среди. Някои техни представители към този момент предизвестяват, че корав Брекзит ще ги накара да преразгледат вложенията си в страната.

Вчера пък Меркел предизвести Мей, че времето напредва и договарянията влизат в този момент в сериозна фаза.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР