Притесняваме се от колапс и фалит на пътните, на строителните

...
Притесняваме се от колапс и фалит на пътните, на строителните
Коментари Харесай

Камара Пътища: По Хемус не се работи, задрасква се цяла Северна България


Притесняваме се от колапс и банкрут на пътните, на строителните компании. Отношението към пътния и строителния отрасъл е ужасяващо. Това съобщи Живко Недев, заместник-председател на УС на Браншова камара " Пътища ", в ефира на Нова Нюз.

„ Пътният отрасъл и компаниите в браншова камара „ Пътища “ не престават да работят, а от страна на страната имаме неточно отношение. Нямаме на никое място в света изпълнено, признато и фактурирано, само че платено единствено на 50%. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, в която няма индексация на договорите за строителство, без значение, че има решение на Министерски съвет и Народно събрание.

По негови думи Агенция „ Пътна инфраструктура “ дължи 900 млн. лева на сектора.

На въпрос по отношение на това дали вижда опозиция измежду депутатите да се реши казусът, той счита: „ Аз не желая да встъпвам в политически диалог, защото нашата съществена цел е да строим пътища и да осигуряваме сигурността на пътната мрежа. Когато нещо е изпълнено, признато, пусната е фактура, платено е Данък добавена стойност, не е обикновено някой да каже „ Аз няма да ви изплащам “. Аз не съм видял една непозната компания да пристигна в българи, и това е обикновено – никой не би пристигнал, когато разпоредбите се трансформират по средата. “

„ Ние сме съгласни да работим по всевъзможни правила, които одобри страната. Ние желаеме това, което ни го е упълномощила страната и го е приела “, добави още той и сподели фотоси на пътища преди и след техния ремонт.



Той също не пожела да разяснява възбраната на превъзлагането в инхаус процедурите, като уточни, че не желае да влиза в диалог за нормативната разпоредба: „ Ние не желаеме да сме законотворци. Ние си даваме мнението. “

„ По Автомагистрала „ Хемус “ не се работи сега. Неработенето по автомагистралата значи да се задраска цяла Северна България като развиване и съгласуваност. Връщането на нови решения ще върне построяването на автомагистралата с може би 10 години. Усещам обаче пробуждане и предпочитание да се реши казусът “, безапелационен е той.

„ По отношение на обезпечаване на парите за зимна поддръжка на пътната мрежа, това е задача на АПИ, на Министерството на районното развиване и благоустройството, ние сме реализатори. Каквото ни се разпореди, ние ще го осъществим, другояче подлежим на наказания. Доколкото знам за половината области има подписани контракти. И предната зима не оставихме републиканската пътна мрежа неподдържана. Към днешна дата догорите ни са напълно прекъснати, само че ние ще оказваме помощ “, добави още Недев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР