Притеснително проучване показва, че на няколко плажа по Южното Черноморие

...
Притеснително проучване показва, че на няколко плажа по Южното Черноморие
Коментари Харесай

Замърсено ли е Южното Черноморие - Активни потребители и властите с напълно различни данни

Притеснително изследване демонстрира, че на няколко плажа по Южното Черноморие нормите за ешерихия коли са близо 40 пъти над нормата. Данните са от взаимно проучване на учени от Софийския университет и Асоциация " Активни консуматори ".

От изследвани 11 плажа у нас - единствено за 4 от тях резултатите са били в нормата. А с най-високи равнища на замърсяване са попският плаж в Царево, Приморско - юг, Лозенец, Централен, Слънчев бряг и централният плаж в Бургас. От РЗИ - Бургас отхвърлят да има сходни данни и считат, че проучванията не са направени по стандарт.

Вижте още в репортажа на Давид Сукнаров

Според изследването, което е оповестено като без значение, са взети проби от общо 11 плажа по Южното Черноморие межди 31 юли и 2 август. На седеме плажа, които не дават отговор на условията взетата проба на 100 мл морска вода, демонстрира, че има превишение на допустимите кафези ешерихия коли. На най-замърсения плаж - Попския плаж в Царево, нормата е превишена 41 пъти. От здравното министерство, локалната власт и туристическия отрасъл оповестиха проучването като нелегитимно.

Изследването, публикувано от " Активни консуматори ", е тематика номер едно на Попския плаж в Поморие и съвсем всички летовници са се срещнали с него. На южния плаж в Приморско, който е на второ място в класацията пък, не обръщат изключително внимание.

Според здравните управляващи регулярните проби, които вършат по плажовете не демонстрират повишения в нормите и водата е чиста и оспорват достоверността на направеното проучване.

" Здравното ведомство изрично отхвърля обществено оповестените данни, с които се манипулира публичното мнение. Не са предоставени протоколи за реда и метода, по който е извършено пробонабирането. В допълнение, бихме желали да подчертаем, че в интервала 30-31.07 в региона на Южното Черноморие е имало значителни превалявания, които оказват въздействие върху индикаторите на водата за къпане ".

Допълват, че лабораторията на университета, изследвала пробите, не е акредитирана.

" Трябва да ви кажа, че хората, които са го правили са доста висококвалифицирани учени. Ние не за пръв път чуваме обвинявания, тъй като постоянно, когато покажем кусурите на някой надзорен орган, той няма по какъв начин да ни ръкопляска. Призоваваме РЗИ да издаде краткотрайна възбрана за прилагане на тези два плажа с рисково замърсяване ", разяснява Богомил Николов, Асоциация " Активни консуматори ".

От РЗИ-Бургас през днешния ден взеха повторни проби, макар че тези отпреди 4 дни не са посочили нередности. На изледването на " Активни консуматори “ се опълчва и локалната власт.

" Отделно, откакто се свързах с Медицинския център и с джипитата, които работят на територията на общината, и със Спешна помощ, получената от тях информация е, че няма повишена заболеваемост. В началото на сезона беше язовир Каховка, в този момент тази информация. Тук има наклонност ", разяснява Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

В вероятност информацията ще окаже въздействие и съгласно туристическия отрасъл.

" Предполагам, че ще има огромен отлив, тъй като огромен звук се подвига за нищо. Водата е съвършена и аз приканвам хората да си запазят резервациите, да си създадат резервации ", сподели Николай Николов, представител на Туристическа камара – Приморско.

Изследванията на водата разяснява и екоминистърът в студиото на " Денят стартира ". Юлиан Попов е на мнение, че данните не показават обстановката уравновесено.

" Замърсяването на Черно море и черноморската зона по-скоро нараства, в сравнение с се свива. Аз бих споделил за това изследване, че то като че ли е изследване особено на мръсните места, което не дава уравновесена картина на цялото положение ".

А здравните управляващи канят участниците в последното изследване на взаимна инспекция по плажовете, тъй че резултатите да бъдат изцяло справедливи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР