Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и

...
Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и
Коментари Харесай

Радев: Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство посяга на Конституцията

Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско посланичество и още по-ниско публично доверие въобще протяга ръка на Конституцията. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Ниш, Сърбия, където взе участие в церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS).

По думите на президента има сериозно значими въпроси, върху които Народното събрание следва да се концентрира и не би трябвало да оставя усещане, че главният закон в страната се употребява като заслон и опрощение за нуждата от битие на ръководещата коалиция. Президентът е безапелационен, че няма по какъв начин да внесе свои оферти за промени в главния закон, поради рекордно ниското публично доверие в актуалното Народно заседание.

В отговор на въпрос за вероятностите на България за скорошно участие в Шенген, президентът уточни, че от изявление на министъра на вътрешните работи на Австрия излиза наяве, че има възможност България да стане част от така наречен „ въздушен Шенген “ и да бъдат отворени въздушните граници.

„ Това е стъпка напред, само че ние би трябвало да бъдем доста деликатни, с цел да не останем единствено с някакъв етикет, че сме в Шенген – за нас е сериозно значимо да се отворят сухопътните граници “, акцентира президентът и добави, че изискванията, които министърът на вътрешните работи на Австрия слага за участие са мъчно допустими за България.

Помолен за коментар за отхвърленото от Народното събрание несъгласие върху даването на бронирана техника на Украйна, Румен Радев уточни, че българските народни представители би трябвало да осъзнаят, че отговорността им е най-много към българските жители, тяхната сигурност и качеството им на живот, а не към други страни.

„ Недоразумения като арестуването на книги няма да способстват за европейския път на Сърбия “, съобщи още в отговор на въпрос президентът Румен Радев който през днешния ден организира диалог със сръбския си сътрудник Александър Вучич, акцент на който беше и българското национално малцинство в Сърбия преди церемонията по разкриване на газопровода България-Сърбия. Българският държавен глава посочи, че за него този въпрос е от основно значение и напомни взаимните визити с президента Вучич в Димитровград за да бъдат разпознати и решени проблемите на българите там. Румен Радев уточни, че е получил увещание от сръбския президент, че въпроси като този със арестуваните на границата български книги, ще бъдат решени. „ Трябва да работим дружно и единствено това е залогът за нашите стопански триумфи и за сполучливата интеграция на Сърбия “, съобщи президентът като акцентира смисъла на това представителите на българското национално малцинство в Сърбия да имат прехранване в своя роден край, да имат свободата да се декларират като българи, да съхраняват своята национална еднаквост, нематериалност, език, просвета и България е подготвена да работи със Сърбия за намирането на ефикасни решения в тази тенденция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР