Притеснителен е поредният провал вчера на съвета в Брюксел за

...
Притеснителен е поредният провал вчера на съвета в Брюксел за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Денков трябваше да реагира по-остро на изказването на Марк Рюте

Притеснителен е следващият неуспех през вчерашния ден на съвета в Брюксел за това, че участието на България в Шенген се отсрочва за неустановен интервал, разяснява в Мездра пред публицисти вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

„ Ако бях на мястото на министър-председателя Денков през вчерашния ден доста остро щях да отвръщам на думите на министър-председателя на Нидерландия Рюте, който не зная към този момент какъв тъкмо отчет желае от страна на Европейската комисия, откакто мнението на Европейска комисия за това, че България и Румъния са изпълнили своите критерии за участие е с една отминалост от съвсем 10 години, в случай че не и повече “, съобщи Йотова.

Според нея България не би трябвало да бъде непрестанно в позицията на страна, която се моли. „ Всички институции по тази тематика би трябвало да бъдем единни, би трябвало да отстояваме, тъй като ние сме в правото си и тъй като за следващ път споделям, че Европейска комисия и институции не би трябвало да позволяват двойни стандарти. Смятам от дълго време и не преставам да считам, че по отношение на България и Румъния незаслужено се ползват тези двойни стандарти за нашето участие в Шенген. Ще ми се българските управляващи, тези, които ни показват в Съвета да имат повече самочувствие и да отстояват по-твърдо позициите си, по този начин както го правеше президентът Радев, когато ходеше на тези препоръки “, разгласи вицепрезидентът.

По отношение на вътрешнополитическите въпроси тя изясни, че първо е належащо да се посочи кой е министър-председателят сега, защото явно по думите ѝ Борисов и Пеевски, които поддържат това държавно управление, задават тона. Стигна се до там да се събират на съвещание с ултиматуми, изясни Илияна Йотова. Тя добави, че на идното съвещание, в случай че се организира, претекстовете, с които президентът е наложил ветото би трябвало да се прегледат доста деликатно, а не както нормално – „ откакто президентът има претекстове - те би трябвало да бъдат отхвърлени без да се замислят върху тях ".

" Този път претекстовете за връщане на този закон са напълно обществени. Те касаят всички нас. Дълъг е диалогът за по този начин наречения трети енергиен пакет и за какво би трябвало да бъде либерализиран пазарът на газ и електричество. България толкоз години не уеднакви европейското си законодателство и реши да го прави тъкмо в интервал на най-тежка рецесия. Но аз настоявам, че познавам добре този пакет, работила съм и като евродепутат върху него, настоявам, че България няма построена инфраструктура, с цел да го приложи “, уточни Илияна Йотова.

Според нея всички българските жители в тежката обстановка, която ни заобикаля – вътрешна, интернационална и пред избори, имаме потребност от непоклатимост, от предсказуемост и сигурност, а не получаваме нито едно от трите. „ Най-вече в навечерието на зимата от енергийна сигурност. Аз се срещам с доста хора – никой сега не може да ви каже коя е тъкмо българската позиция и във връзка с таксите за транспорт, които изиска държавното управление за мегаватчас повече, нито каква е обстановката с „ Лукойл “, а това са неща, които се отнасят до всеки един от нас. Затова споделям, че не е въпросът в разменените реплики, а в това какво ни сервира ръководещото болшинство и по какъв начин изправя на ръба на нова рецесия българските жители “, сподели Йотова и добави: „ бих посъветвала господин Василев да даде още едно изявление пред „ Файненшъл таймс “, явно от там научаваме новините и да каже на кого желае да продаде „ Лукойл “ “.

На въпрос какви са терзанията на президентството във връзка с АЕЦ „ Козлодуй “, Йотова изясни, че би трябвало първо да се види на какво залага господин Денков, „ тъй като както слушам от сутринта подкрепящите партии имат вид „ Б “ – да не се стигне до ротация, а се мисли за нова настройка на ръководство на страната и да не би тези всички планове и планове да са единствено на господин Денков “.

Илияна Йотова дойде в Мездра по покана на управлението на Професионалната гимназия „ Васил Левски “ с цел да изнесе урок по родолюбие, в навечерието на Деня на националните будители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР