Притеснителен е факта, че няма европейска компания, която да участва

...
Притеснителен е факта, че няма европейска компания, която да участва
Коментари Харесай

Експерт: АЕЦ Белене няма да се реализира

 Притеснителен е обстоятелството, че няма европейска компания, която да взе участие в състезанието за стратегически вложител на АЕЦ " Белене ". Това сподели в " Тази заран " специалистът по сигурност на нуклеарните централи проф. Георги Касчиев във връзка крайния период за кандидатстване.

До момента има деклариран интерес от китайската и корейската нуклеарна корпорация. Очаква се оферта и от " Росатом ".

Той посочи, че преди 11 години, когато беше разгласен първият конкурс за стратегически вложител, са взели участие най-малко девет известни енергийни компании от Европа.

" Тогава в отговор на мой сериозен разбор НЕК отговори, че съществуването на толкоз доста енергийни компании демонстрира, че планът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и в този момент, в случай че следваме логиката на НЕК -  планът не е перспективен ", съобщи Касчиев.

Експертът съобщи, че е обезпокоителен още фактът, че не вземат участие частни компании. По думите му, това демонстрира, че планът не е нито печеливш.

" Вероятно ще вземат участие единствено държавни компании и то от страни отвън Европейски Съюз като Русия и Китай, които преглеждат плана като геополитически. Включването на страни отвън Съюза в нуклеарните действия е сензитивен въпрос и изисква мощно доказване. На всичко от горната страна, той не се утвърждава от европейската комисия ", добави Касчиев.

Ядреният специалист уточни, че не има вяра планът да се осъществя.

Той сподели още, че чака Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на договаряния. " Ще употребяват обстановката, с цел да извиват ръце и да получат обилни отстъпки, въпреки нашите ръководещи да настояват, че няма да има държавни гаранции ", съобщи енергетикът.

Проф. Георги Касчиев изрази подозрение, че площадката на АЕЦ " Белене " е компрометирана и този факт се прикрива.

" За мен е рискова. От ръководещите никой няма разбиране от нуклеарни опасности и по какъв начин се предотвратяват. През 1983 година съветската страна е предложила площадката да бъде изоставена ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР