Притесненията, че парите за култура ще бъдат орязани в бюджета

...
Притесненията, че парите за култура ще бъдат орязани в бюджета
Коментари Харесай

Хората на изкуството в протестна готовност от страх да не орежат бюджета за култура

Притесненията, че парите за просвета ще бъдат орязани в бюджета на страната, станаха мотив хората на изкуството да разгласят протестна подготвеност. Те упорстват дотацията за спектакъл, опера и мюзикъли да бъде увеличена. И още от настояванията им - в план-сметката за 2023 година да се плануват и средства за финансови разноски.

„ Седмица без събития ” наесен, в случай че парите за просвета не бъдат изменени. Артистите се притесняват, че какъвто и бюджет да бъде признат, той ще ощети точно тяхната сфера. Те напомнят, че в края на април, съгласно препоръчаната план-сметка от отрасловия министър Велкова, парите за просвета са били с към 37 млн. лева по-малко. Ако в този момент настояванията им не бъдат чути, през октомври театри, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища ще затворят порти.

Зад блясъка на сцената стоят изтощителни подготовки и доста работа. Не единствено в театъра. За да може да покрият месечните си разноски, на не дребна част от актьорите се постанова да поемат спомагателни задължения.

Според артистите прекрояването на бюджета в интерес на културата е наложително, с цел да покрият разноските си на фона на инфлацията. „ Нямайки бюджет, ние спряхме да работим. Не мога да заплащам нито авторски права, нито контрагенти – нищо. Всичко свърши. Ние продължаваме да работим в новите стопански условия, само че на старите правила - това е безумно. Цената на един билет от дълго време не е тази, която беше преди 3-4 години ”, разяснява шефът на Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов " Калин Сърменов.

Артистите упорстват дотацията да стане най-малко 7 лв. и то със задна дата, както и да се плануват средства за финансови разноски. И припомнят, че съгласно данните на Национален статистически институт за 2021 година културните институти в страната са основали 6% от Брутния вътрешен артикул. За сметка на това браншът получава 0.5 на 100 от бюджета, съобщи Нова тв.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР