Притежателите на разплащателни сметки неочаквано могат да се окажат без

...
Притежателите на разплащателни сметки неочаквано могат да се окажат без
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк блокира сметки, ако от тях не се теглят пари 12 месеца

Притежателите на разплащателни сметки ненадейно могат да се окажат без достъп до парите си тъкмо в моменти, когато имат най-вече потребност от тях. При това повода не са неактуализирани персонални данни, поради което от време на време банките блокират сметки на своите клиенти.  

Оказва се, че една от най-големите банки у нас - " Уникредит Булбанк ", блокира без предизвестие всяка разплащателна сметка, от която в продължение на 12 месеца титулярът не е теглил пари. Банката приема, че по тази сметка има нещо подозрително, без значение че притежателят може през това време да е внасял суми в нея.

Читател на " Сега " алармира, че като клиент на " Уникредит Булбанк " неотдавна е бил неприятно сюрпризиран да получи известие, че разплащателната му сметка е " затворена ", когато се опитал да подреди онлайн заплащане от нея. При посещаване в офис на банката е получил пояснение, че е постоянна процедура да се блокират сметки, по които за по-дълъг интервал няма тегления на пари, макар че има приходи. Мярката била " за положителното на клиентите ", тъй като по този начин се предотвратявало вероятно източване на пари. Разплащателната сметка сякаш била разблокирана при визитата на банковия офис, само че при идващ опит за онлайн превод още веднъж се оказало, че е затворена. Последвало ново посещаване на банковия клон, този път служителката посъветвала клиента да изтегли някаква алегорична сума и по този начин да се записва придвижване по сметката. Куриозното е, че банковите чиновници не са били наясно след какъв брой месеца се блокира сметка, от която не се теглят пари - в единия случай са твърдели за 6 месеца, в другия - за 3 месеца.

Друг четец на " Сега " сигнализира, че поради блокирана сметка е изпаднал в извънредно неловко състояние към Коледа, до момента в който е на екскурзия във Англия. Разплащателната си сметка той употребявал като спестовна ( " Уникредит Булбанк " преди две години прекрати общоприетите депозити на своите клиенти и ги трансформира в разплащателни сметки) и решил да трансферира от нея пари в дебитната си карта, с цел да може да се разплаща умерено в чужбина. " Оказа се, че не мога, сметката беше замразена. Каква е повода, разбрах, когато се върнах в страната - липса на тегления за нескончаем интервал ", изясни нашият четец.

" Сега " насочи питане към " Уникредит Булбанк " при какви условия се блокират сметки и в случай че това се прави, когато няма тегления на суми за избран интервал, какъв тъкмо е той. А също и за какво клиентите не се предизвестяват авансово.

От банката обясниха пред “Сега ”, че всичко е написано в Общите условия за разкриване, обслужване и закриване на банкови сметки на физически лица. С тези условия клиентите се запознавали при разкриване на сметка, те били оповестени и на формалната страница на банката. " В точка 96 от общите условия е упоменато, че при липса на дебитни (разходни) интервенции по банкова сметка в продължение на повече от 12 (дванадесет) месеца, Банката има право да обездвижи (ограничи) сметката за осъществяване на дебитни интервенции. Това се прави напълно за отбрана на нашите клиенти ", обясниха от " Уникредит Булбанк ".

" Банката дава разполагаем на влогодателя информация за обездвижването на сметката за осъществяване на дебитни интервенции посредством електронните канали на Банката или след поискване от страна клиента посредством центъра за контакт с клиенти или филиал, когато влогодателят не употребява услугите за електронно банкиране. Сметката се реактивира за осъществяване на дебитни интервенции след удостоверение пред Банката от влогодателя, осъществено във филиал на Банката или посредством позвъняване в обслужващ филиал на Банката. Потвърждението може да бъде обещано и от съответно акредитиран прокурист на влогодателя, осъществено във филиал на Банката ", прецизираха още от " Уникредит Булбанк ".

Проверка сподели, че сходна процедура на блокиране на разплащателни сметки, единствено поради това, че от тях не са теглени пари в продължение на 12 месеца, няма при другите огромни банки. От контактния център на ОББ обясниха, че нямат сходни рестрикции. От Банка ДСК показаха само практиката да блокират дебитни карти, когато те не са употребявани повече от 12 месеца.

Масово разплащателните сметки в трите огромни български банки са на процедура спестовни сметки. Това са старите депозити, които след приключване на падежите им бяха закрити в последните две-три години. Затова е изцяло предстоящо по тези сметки да няма тегления на средства, а притежателите им единствено да внасят спестяванията си. И с придвижване, и без придвижване на средства по тези сметки, банките всеки месец събират такса обслужване, която сега е сред 4 и 5 лв..

 

Източник: " Сега "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР