Притежателите на авторски права ще получават възнаграждения от видео порталаYouTube

...
Притежателите на авторски права ще получават възнаграждения от видео порталаYouTube
Коментари Харесай

YouTube ще плаща за музиката, с която обучава AI

Притежателите на авторски права ще получават хонорари от видео портала

YouTube приготвя нова система за хонорари, особено ориентирана към AI музиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Потенциалът на изкуствения разсъдък в креативната промишленост е необятно обсъждана тематика в последно време. Разбираеми са стремежите на AI разработчиците да създадат по-креативни своите артикули, само че това буди опасения у създателите, че технологията ще се “открадне ” техния гений.

Екипът зад YouTube е оптимист за капацитета на AI да „ усъвършенства неповторимото креативно изложение “, само че в същото време поставя всички старания, с цел да обезпечи отбрана на авторските права на основателите на наличие. Компанията започва „ YouTube Music AI Incubator “, с цел да си сътрудничи с актьори, създатели на песни и продуценти, като притегли поддръжка за самодейността от Universal Music Group (UMG), която има правата върху доста музикални творби.
още по темата
UMG не бърза да употребява изкуствен интелект, отбелязва TechCrunch. По-рано тази година компанията изиска от стрийминг услуги като Spotify да забранят потреблението на нейна музика за образование на AI модели.

Освен това UMG издаде предизвестия за нарушение на авторски права от видеоклипове в YouTube, генерирани от изкуствен интелект и употребяващи творчеството на реализатори, свързани с компанията. Когато песента, основана от AI въз основата на вокали на Drake и The Weeknd, стана мощно известна, UMG изиска тя да бъде отстранена от Spotify и Apple Music.

UMG счита, че музика, основана от хора и предпазена с авторски права, се употребява за образование на AI модели, които по-късно генерират нови творби без позволение или отплата. Затова компанията се сплоти с YouTube, с цел да построи конструкция, която подсигурява изплащането на заплащане на притежателите на авторски права.

YouTube, от своя страна, акцентира историческото си схващане на обстановката, защото през годините видео порталът “е направил големи вложения в системи, които оказват помощ да се балансират ползите на притежателите на авторски права с ползите на креативната общественост в YouTube ”.

Порталът цитира като образец своята система Content ID, която заплаща на притежателите на авторски права за потребление на наличието им в YouTube, и предложи сходна система да се приложи към AI музика, най-малко за тези „ музикални сътрудници, които решат да вземат участие “.

Приоритет за пълноценното действие на такава система е доверието и сигурността. Компанията към този момент е създала политики във връзка с манипулирането на наличие, което подвежда феновете. Необходимо е да се подсигурява, че генеративният AI не се употребява за нарушение на авторски права, дезинформация и спам. Напротив, YouTube възнамерява да употребява AI технология за идентифициране на този тип наличие.

YouTube даде обещание да даде детайлности за това по какъв начин новата система за AI музика ще работи в близко бъдеще във връзка с съответни технологии, благоприятни условия за монетизация и политики за отбрана на авторските права.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР