Пристигнаха 52 800 дози от ваксините на . Това е

Пристигнаха 52 800 дози от ваксините на . Това е ...

Пристигнаха близо 53 000 ваксини на AStraZeneca, половината отиват при личните лекари

Пристигнаха 52 800 дози от ваксините на . Това е четвърта пратка на този препарат за България. Количеството е значително по-малко от предварително очакваното за края на февруари заради производствени проблеми, като у нас трябваше да пристигнат над 140 000 дози, припомня БТВ.
Ваксините бяха доставени в сградата на „БулБио“ в София. Създадена е организация дозите веднага да бъдат разпределени в 28-те Регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов обясни, че те ще стигнат. По думите му 50% от тази пратка ще отиде при личните лекари. „В момента са ваксинирани над 210 хил. българи, което е един голям процент – над 3%. Нека не забравяме, че започнахме с 699 на 27 декември. Около 15-20% е нарастването на ваксинираните“, допълни той. Проф Гигов обясни, че „зелените коридори“ ще заработят отново, след като има необходимо количество препарати за целта.

Официално: Очакваме над 73 000 ваксини в следващите два дни Официално: Очакваме над 73 000 ваксини в следващите два дни
52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca ще бъдат доставени утре, 28 февруари, в 8.00 часа, в „БулБио-НЦЗПБ“....
Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов уточни, че още от днес ще започне ваксинирането на българи от първа до четвърта фаза с ваксини от новата пратка. Кирилов посочи, че от иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ се пазят дози за втора игла, при оксфордската обаче няма такава практика, защото при нея периодът за втора доза е по-голям – 10 седмици, което позволява всички постъпващи в страната количества да бъдат използвани веднага. Той беше категоричен, че поддържат постоянна връзка с производителя и при евентуални проблеми с бъдещи доставки ще започне да се пази втората доза и от този препарат. „Сценарият, по който работим е за намаление с 50% и за второто тримесечие на количествата, така че да може да се гарантира втората доза. Надяваме се, такава е и комуникацията с производителя, че ще има увеличение през следващите месеци“, каза Кирилов.
В понеделник, 1 март, страната ни очаква да получи 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

Източник: actualno.com