Пристигайки за първи път в Банско, може да ви се

...
Пристигайки за първи път в Банско, може да ви се
Коментари Харесай

BBC: Банско е най-разрастващият се център за работа от разстояние в света

" Пристигайки за първи път в Банско, може да ви се стори, че сте се пренесли в по-прости времена. Щъркели гнездят на телеграфните стълбове, баби клюкарстват под ябълковите дървета на ъглите на улиците, а роми с каруци, теглени от коне, подкарват конете си по пътя. Над алените покриви се извисяват мраморните върхове на Пирин в Югозападна България, които се издигат над покритите с борове скатове и се извисяват над града и ски курорта като разперени криле на смълчан змей ", споделя Наталия Назарова в обява в.

 

" В един топъл ден при започване на това лято над 700 бизнесмени и хора на свободна процедура препълниха кафенетата на този недодялан град в Югозападна България с население от 10 000 души, а във въздуха се чуваха езици от иврит до японски. В постройка на централния площад млад немец възхваляваше достолепията на четиричасовата работна седмица пред претъпкана зала, а в локалния парк стотици цифрови номади следиха свои сътрудници, които говореха на разнообразни тематики - от изкуствен интелект до тактики за работа в мрежа и здравни препоръки ", продължава още разгазът.

 

Вече четвърта година Bansko Nomad Fest се трансформира от малко събиране в най-големия годишен празник на живота на цифровите номади в света. Това едноседмично джамборе включва десетки излъчвания онлайн, групови вечери и действия като празненства с огън и рафтинг, проведени от дребна войска доброволци, се кзва още в обявата.

 

Нарастващото население на Банско от цифрови номади е най-видимо по време на фестивала, само че това е единствено половината от историята. Според онлайн ресурса Nomad List градът е " най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние " в света през последните пет години. От 2018 година насам той е повишен с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимеца на софтуерните медии Талин.

 

Това наподобява ненапълно извънредно: изследванията сочат, че цифровите номади нормално избират крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали).

 

Защо от ден на ден хора се насочват към дребен планински курорт навътре в България?

 

Отговорът на BBC:

 

Историята стартира с Матиас Цайтлер, немски бизнесмен, който идва в Банско през 2016 година, до момента в който изследва местата, където да сътвори коуъркинг пространство. Цайтлер е притеглен от естествената хубост на региона и практическите му преимущества: бърз Wi-Fi, налични разноски за живот и ниски налози - които, единствено 10% за физически и юридически лица, са измежду най-ниските в Европа.

 

" Дойдохме тук през лятото с няколко другари, наехме къща и взехме решение, че това може да бъде положително място за наша база ", споделя Цайтлер. През 2016 година той открива първото пространство за взаимна работа в града, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 година започва Bansko Nomad Fest, чиито 729 налични билета са разпродадени през 2023 година

 

В момента в Банско живеят повече от 300 служащи от разстояние през всеки месец, като популацията се усилва по време на ски сезона. Въпреки че прекарването на сутринта на пистите и прибирането на работа до обяд сигурно е част от привлекателността, Банско дава отговор и на други условия. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и суровите върхове на прилежащия народен парк " Пирин ", включен в листата на ЮНЕСКО, оферират доста благоприятни условия за отдих навън - от пешеходни преходи до колоездене и конна езда.

 

" Това, което в действителност отличава Банско, е какъв брой спокойна, другарска и гостоприемна е общността тук ", споделя Камил Поар, френски маркетинг управител, която идва тук с колегата си от 2018 година насам. " Напомняме си за това всякога, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме още веднъж в обществения живот на Банско. "

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР