Пристанище Бургас е ключово за икономиката на страната ни, заяви

...
Пристанище Бургас е ключово за икономиката на страната ни, заяви
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов от Бургас: Показахме единомислието между законодателната и изпълнителната власт в морската индустрия

Пристанище Бургас е основно за стопанската система на страната ни, съобщи социалистът
Председателят на комисията по превоз в Народното събрание и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов и министърът на превоза Николай Събев продължиха поредицата от срещи с морската общност в страната. В последната такава в Бургас бяха изслушани действителните проблеми на морската промишленост, трендове за нейното развиване, а особено внимание бе обърнато и на развиването на пристанище Бургас.

“Пристанище Бургас е обработило 16.8 млн. товари за предходната година, което го прави с най-вече обработени товари и основно за стопанската система на страната ни “, съобщи пред присъстващите Борислав Гуцанов.

На срещата участваха още заместник-председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, регионалният шеф Стойко Цанков и кметът на града Димитър Николов, както и депутати от парламентарните групи на партиите от ръководещата коалиция.

„ Пристанището не би трябвало да пречи на града и градът не би трябвало да пречи на пристанището “, безапелационен бе Гуцанов като продължи: „ Старата част на пристанището към този момент е минала като част от градската зона с построяването на конгресен център, нов пасажерски терминал и увеселителна част. Трябва да се развива в такава посока, с цел да може по този метод Бургас да продължи да притегля повече български и задгранични туристи “, съобщи той.

По думите му редом би трябвало да продължава да се развива и другата част – индустриалната, с цел да има повече обработени товари.

Подобни срещи, в които вземат участие министърът на превоза и Комисията по превоз в Народното събрание, се организират за първи път в страната. „ С това демонстрираме единомислието сред двете управляващи – законодателната и изпълнителното “, означи Гуцанов.

„ Това е една промишленост, която в продължение на близо 30 години беше загърбвана и желаеме да ѝ дадем нов старт, да бъде подкрепена по всевъзможен метод, защото може да даде големи доходи в бюджета на страната и бюджета на обособените общини “, сподели още социалистът.

По думите му за Бургас и Варна е основно да се развие автомагистралата “Черно море “, само че като кулоар сред мегаполиса Истанбул-Бургас-Варна-Констанца. „ По този метод ще бъдат привлечени нови артикули и товари. Ще се отвори опция турски туристи да идват по нашето черноморие по този начин, както преди 10 години отворихме тази опция за румънските туристи “, уточни Борислав Гуцанов.

„ Бургас би трябвало да се развие по този метод, а във Варна и в Русе би трябвало да бъдат издигнати новите интермодални терминали “, съобщи на края на срещата в Бургас ръководителят на комисията по превоз, а след няколко седмици такава ще се организира и в Русе.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР