Пристанищата в Бердянск и Мариупол, които са под контрола на

...
Пристанищата в Бердянск и Мариупол, които са под контрола на
Коментари Харесай

Пристанищата в Мариупол и Бердянск са готови да изнасят зърно

Пристанищата в Бердянск и Мариупол, които са под контрола на съветските сили, са разминирани и могат да възобновят износа на зърно. Това разгласи съветският министър на защитата Сергей Шойгу, представен от " Ройтерс ".

По-рано през днешния ден висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че Русия е унищожила втория по големина украински зърнен терминал в град Николаев.

Вчера ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия, че посредством дефицита на храни изнудва света. Според него Москва бомбардира украинските зърнохранилища, пречи на сеитбата в огромни елементи от Украйна, краде зърно от окупираните територии, а също по този начин се пробва да употребява продоволствената рецесия в разрастващите се страни, която назрява поради войната като оръжие.

По-рано френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц призоваха Владимир Путин да " вдигне блокадата " от Одеса за експорт на украинско зърно от пристанищата. Русия в отговор съобщи, че това е допустимо единствено ако бъдат отстранени глобите против Русия.

Вчера обаче стана известно, че на 8 юни съветският външен министър Сергей Лавров по време на визитата си в Анкара ще разиска с турския външен министър Мевлют Чавушоглу възможността за разкриване на кулоар за експорт на украинско зърно от блокирани пристанища.

Турската Анадолска организация заяви също, че Русия и Турция със съдействието на Организация на обединените нации са създали " пътна карта " за експорт и доставка на украинско зърно на интернационалния пазар.

На фона на новината Руският зърнен съюз заяви, че Русия е изнесла с съвсем 600 000 тона повече зърно през май, в сравнение с преди година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР