Приспособленията за покриване само на уста и брадичка не се

...
Приспособленията за покриване само на уста и брадичка не се
Коментари Харесай

МЗ: Приспособленията за покриване на уста не могат да се използват в училище |

Приспособленията за покриване единствено на уста и брадичка не се смятат за лицеви шлемове и не могат да се употребяват в образователните заведения. Препоръчва се носенето на лицеви шлемове, които покриват лицето от всички страни и могат да се дезинфекцират.

Това са част от за работа на образователните заведения в изискванията на COVID-19, изпратени до районните здравни инспекции в страната.

Лицевите шлемове се смятат за непълна физическа преграда и не обезпечават нужната дестилация на въздуха, заради което не се считат за сурогат на маските , прецизират от здравното министерство. 

Лицевият шлем би трябвало да покрива цялото лице, да обгръща главата от двете страни, както и да продължи на дължина под брадичката. Той би трябвало да се почиства правилно, с миещо средство и вода и да се дезинфекцира.

Особено внимание би трябвало да се обръща на децата, които носят лицеви шлемове, с цел да не се наранят по време на потреблението им, написа още в насоките.

Кой и по кое време се слага под карантина

В случай на ковид при възпитаник на 14-дневна изолираност подлежат:

- учениците, които са били в контакт със инфектираното дете до 2 дни преди PCR тестването;

- класният началник, в случай че инфектираният възпитаник е в начален стадий на главно образование;

- учители и различен личен състав, които са имали беззащитен контакт със инфектираното лице на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 мин или без носене на защитна маска;

- други възпитаници, които са имали беззащитен контакт при същите условия.

В случай на ковид при учител на 14-дневна изолираност подлежат:

- учениците от паралелката в начален курс, на които е класен учителят;

- учители и различен личен състав, които са имали беззащитен контакт, при упоменатите към този момент условия за дистанция и дълготрайност на общуването.

При оценка на риска трябва да се има поради дали инфектираният преподавател е спазвал здравните ограничения в учебно заведение като физическа отдалеченост – разстояние на 2 метра от първите чинове и потребление на защитна маска по време на час.

Защитните маски

Носенето им се предлага като бариерна мярка, която да защищити придвижването на респираторни капчици във въздуха от един човек на различен, както и като главно средство за надзор на източника на зараза. Това е спомагателна, а не съществена противоепидемична мярка, прецизират от здравното министерство.

Носенето на маска в час от учителите е мощно целесъобразно , както и спазването на дистанция/отстояние сред катедрата и чиновете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР