Прищина. Десетки жени и деца, роднини на сражавали се в

...
Прищина. Десетки жени и деца, роднини на сражавали се в
Коментари Харесай

Reuters: Косово прибра семействата на джихадистите си от Сирия

Прищина. Десетки дами и деца, родственици на сражавали се в Сирия косовски джихадисти, бяха превозени назад в родината си в събота през нощта при строги ограничения за сигурност, оповестява Reuters .
„ Планираната интервенция за връщане на някои от нашите жители от Сирия приключи сполучливо “, съобщи министърът на правораздаването на страната Абелрад Тахири при посрещането на групата на летището в Прищина и разгласи, че по-късно денем ще бъдат пуснати детайлности за акцията.
След няколко часа на аеропорта, два рейса с дами и деца бяха превозени под полицейски ескорт в казарми тъкмо до Прищина.
Повече от 300 жители на Косово, мъже, дами и деца са пътували до Сирия от 2012 година Около 70 мъже, които се биха в редиците на екстремистки групировки, са били убити, показва английската организация.
От прищинската полиция обявиха, че към 150 дами и деца, в това число 60 деца, родени във военни зони, са пленени при отстъплението на „ Ислямска страна “, само че не разясниха дали всички те са се върнали в събота.
Нито министърът, нито полицията са дали някакви детайлности по отношение на завръщането на косовските бойци.
Международните и локалните служби за сигурност преди този момент предизвестиха за риска, подбуден от връщащите се бойци. През 2015 година Косово одобри закон, с който криминализира присъединяване във военни спорове в чужбина, което в този момент е наказуемо с до 15 години затвор.
Около 90% от популацията на Косово са мюсюлмани, само че в болшинството си всемирски.
Досега на територията на балканската страна не е имало джихадистки офанзиви, макар че повече от 100 мъже са били наказани или упрекнати по обвинявания, че са взели участие в боевете в Сирия и Ирак. Някои от тях бяха приети за отговорни в планирането на набези в Косово.
Правителството съобщи, че една форма на коренен ислям е импортирана в Косово от неправителствени организации от Близкия изток след края на войната за самостоятелност от Сърбия от 1998-99 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР