Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото

...
Присъствието на представляващия украинската православната църква митрополит Епифаний на опелото
Коментари Харесай

Въпреки нечии притеснения, украинският митрополит Епифаний присъсътва на опелото за патриарх Неофит

Присъствието на представляващия украинската православната черква митрополит Епифаний на опелото и погребението на патриарх Неофит провокира разногласия дали е редно да бъде допускан. Той дойде дружно с Вселенския патриарх Вартоломей. Украинската православна черква има томос от Вселенския патриарх, само че не е приета от останалите православни църкви, в това число българската. Заради това се появиха даже политически нападки, че Епифаний не би трябвало да бъде допускан.

Притеснения от наличието му показаха и митрополити от Синода.

Въпросът повдигна още в петък вечерта в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Според него има опция наличието митрополит Епифаний, представляващ украинската православната черква, на опелото на патриарх Неофит, да смути избрани хора.

Митрополит Йоан изясни, че всеки е добре пристигнал, само че когато става въпрос за канонически статут и дадената църквата не се е произнесла по този въпрос, би трябвало да се внимава.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пък съобщи, че няма нищо притеснително в наличието на представител на Украинската православна черква на опелото. Обясни в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ", че Епифаний няма да вземе присъединяване в церемонията, защото Българската православна черква към момента не е признала автокефалията на Украинската православна черква.

Днес е вторият ден на народен печал в памет на патриарх Неофит. По решение на Светия синод в 9:30 ч. през днешния ден в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски " стартира светата заупокойна литургия за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Литургията е предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в този момент наместник-председател на Светия синод.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР