Присъствието на обучени кучета може да редуцира пристъпите при хората,

...
Присъствието на обучени кучета може да редуцира пристъпите при хората,
Коментари Харесай

Присъствието на обучени кучета може да редуцира пристъпите при хората, страдащи от епилепсия

Присъствието на подготвени кучета може да редуцира пристъпите при хората, страдащи от епилепсия, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, представена от Българска телеграфна агенция.

Възможно е повода за това да е в намаляването на напрежението и тревогата. Научно проучване се е фокусирало върху група от 25 участници. При тях пристъпите са намалели с 31 % след няколко месеца в компанията на куче, подготвено да оказва помощ на хора с епилепсия. При седем от участниците пристъпите са намалели с 50 до 100 %, се споделя в резултатите от изследването, оповестено в сп. " Нюролъджи ".

Кучетата са подготвени да разпознават пристъпа по придвижванията и звуците, издавани от притежателите. Тренираният домакински любим може да бъде подготвен да задейства тревога, да донесе лекарство или телефон, да блокира придвижването на пациента или да смени позицията на тялото му. Компанията на кучето облекчава чувството за дезориентация и горест.

Непредвидимостта на припадъците постоянно е най-тежкият аспект на болестта, сподели Валери ван Хезик-Вестер от университета в Ротердам, Нидерландия. Задачата на тези кучета е да редуцират обвързваното с пристъпите безпокойствие и да спомогнат за намаляването на напрежението, който може да ги предизвика, се споделя в резултатите от проучването. За задачите на изследването са били определени пациенти, резистентни на терапия и с висок риск от пострадвания по време на пристъп.

Независимо от създаването на голям брой лекарства през последните 15 години към 30 % от хората с епилепсия страдат от персистиращи припадъци, отбелязва ван Хезик-Вестер.

Участниците са попълвали дневник за честотата и вида припадъци, както и въпросник на всеки три месеца. Проследяването на положението им е траяло три години.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР