Присъединяването на Украйна към ЕС би дало достъп на Киев

...
Присъединяването на Украйна към ЕС би дало достъп на Киев
Коментари Харесай

Украйна би имала достъп до 186 млрд. евро, ако влезе в ЕС

Присъединяването на Украйна към Европейски Съюз би дало достъп на Киев до към 186 милиарда евро за седем години. Това са вътрешни оценки за общия бюджет на Съюза, с който доста съществуващи страни членки ще се трансфорат в чисти платци за първи път, написа Financial Times.

Моделът, първият оповестен от Брюксел за евентуалното присъединение на девет нови страни членки, акцентира дълбоките политически и финансови последствия от разширението на Блока на целия континент. Разчистването на пътя за украинско участие стана главен приоритет за водачите на Европейски Съюз след пълномащабното навлизане на Русия предходната година.

Служители на Европейски Съюз това лято оцениха евентуалните финансови последствия в изследване, забелязано от Financial Times, което употребява съществуващите правила за бюджета на съюза за интервала 2021 – 2027 година Те са приложени към възможния уголемен съюз, включващ Украйна, Молдова, Грузия и още шест страни от Западните Балкани.

Финансовият резултат от прибавянето на всичките девет нови членове към съществуващия бюджет, прочут като многогодишната финансова рамка, ще бъде 256.8 милиарда евро, пресмята вестникът. Последиците за съществуващите страни членки ще включват понижаване на дотациите за земеделие с към една пета.

Въпреки че цялостното разширение може да отнеме десетилетие или даже повече и би наложило огромни промени на съществуващите бюджетни разпореждания, предстоящият мащаб на нужната смяна уверено би наклонил финансовия баланс в границите на Блока.

Всички страни членки ще би трябвало да заплащат повече и да получават по-малко от бюджета на ЕС; доста страни членки, които сега са чисти получатели, ще станат чисти вносители “, заключава документът на секретариата на Съвета на Европейски Съюз.

С девет нови страни членки актуалният бюджет ще се усили с 21 % до 1.47 трилиона евро, пресмята вестникът. Това се равнява на към 1.4% от брутния народен приход на 36-те европейски страни.

Влизането на девет нови членове би наложило редица огромни корекции, които включват доста нарастване на чистите бюджетни вноски от по-богатите страни, като Германия, Франция и Холандия.

Ще бъдат нужни преходни интервали и защитни ограничения “, допуска документът.

Прилагайки актуалните правила към уголемен съюз, Украйна би имала право на 96.5 милиарда евро от Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз за седем години. Тази финансова смяна би наложила съкращения на дотациите за земеделието на съществуващите страни членки с към 20 %, съгласно изследването.

Украйна ще получи достъп и до 61 милиарда евро заплащания от кохезионните фондове на Европейски Съюз, които имат за цел да подобрят инфраструктурата в по-бедните страни членки. С девет спомагателни страни членки, Чехия, Естония, Литва, Словения, Кипър и Малта към този момент няма да дават отговор на условията за кохезионно финансиране, предвижда изследването.

Изчисленията на Генералния секретариат на Съвета, органът, който съставлява държавните управления на 27-те страни членки на Блока, идват, до момента в който Европейски Съюз преценя дали да се съгласи да стартира публични договаряния за присъединение с Украйна до края на тази година, както Киев желае.

Говорител на Съвета на Европейски Съюз сподели през Financial Times: „ Ние не разясняваме приключване на информация “.

Лидерите на Европейски Съюз ще се срещнат в Испания в петък за първите си подробни полемики като група по отношение на разширението и методите, по които то ще промени Съюзът.

Проучването употребява елементарна екстраполация на съществуващите бюджетни правила на Европейски Съюз, които съвсем несъмнено ще бъдат поправени при положение на разширение. То не е създадено взаимно с или утвърден от Европейската комисия. Не регистрира и възможното участие на Турция.

Въпреки че за някои политики опциите може да надвишават разходите/рисковете и разширението ще донесе изгоди за актуалните страни членки, разширението ще има широкообхватно влияние върху бюджета на Европейски Съюз “, се показва в документа.

Там се прибавя: „ Тези доста обилни провокации за Европейски Съюз ще би трябвало да бъдат прегледани задълбочено, с цел да може това ново разширение да бъде най-малко признато, в случай че не и подкрепено от нашите жители “.

Документът обрисува опциите за Европейски Съюз от разширението, в това число подсилване на геополитическото въздействие на Европейски Съюз, увеличение на размера на вътрешния пазар на блока с 66 милиона души до 517 милиона и справяне с дефицита на работна ръка.

Но излиза наяве, че въздействието на Украйна върху режима на субсидиране на селското стопанство на Европейски Съюз би било най-значително. Украйна ще бъде най-големият адресат в Блока със своите 41.1 милиона хектара употребена земеделска повърхност, измествайки Франция. Това би означавало, че заплащанията за съществуващите получатели ще намалеят с 20.3% на хектар квалифицирана земеделска земя.

Освен Украйна, прибавянето на останалите осем страни ще коства общо 29.9 милиарда евро заплащания по ОСП.

Тези цифри няма да работят за никого “, сподели Муйтаба Рахман, ръководещ шеф за Европа в Eurasia Group. „ Те дават ясно да се разбере, че ще е нужна коренна промяна на бюджета на Европейски Съюз и неговите съществени политики, в случай че Украйна желае в миналото да се причисли, или че целият украински въпрос ще би трябвало да се преглежда новаторско и отвън съществуващите бюджетни структури на Европейски Съюз. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР