Присъединяването на Турция към Европейския съюз е много повече в

...
Присъединяването на Турция към Европейския съюз е много повече в
Коментари Харесай

За добре заключените евроврати пред Турция

„ Присъединяването на Турция към Европейския съюз е доста повече в ръцете на съюза, в сравнение с в нашите ръце, тъй като ние направихме всичко, което беше поискано от нас. Сега Съюзът би трябвало да реши дали желае Турция в редиците си. Разбира се, ние желаеме да се присъединим към общността и отговор дали това ще се случи и по кое време, тъй като чакането продължава прекомерно дълго. “ Това съобщи в изявление за БНР Фатих Туна , който е лекар по Политически науки и Международни връзки и  заместник-председател на истанбулската организация на ръководещата Партия на справедливостта и развиването.   
„ От дълго време се опитваме да влезем в Европейския съюз, само че той има своите критерии. Проявяваме схващане към това и ги прилагаме, само че всякога се задават нови условия към нас, а това продължава към този момент прекомерно дълго “, уточни Туна.  

По думите му, резултатът от срещата Европейски Съюз – Турция във Варна „ е същият, както и след предходни сходни диалози “ и нито е окуражил, нито развълнувал Турция.

Запитан по какъв начин ще убедят скептиците, които са срещу участието на Турция в Европейски Съюз, Фатих Туна разяснява, че Турция може да е потребна на Европейския съюз и в стопански, и политически проект, а от сходно партньорство съюзът би спечелил доста:

„ Турция е огромна страна на прага на Близкия изток, Азия и Африка. Намираме се на границата сред западната и източната цивилизация. Държавата ни свързва Азия и Европа -  мястото, където се създават стоките и се срещат ползите на производителите и потребителите на нефт и газ. “

„ Има фундаментални проблеми с Европейския съюз, които би трябвало да бъдат решени само от същинска среща на върха - с водачите на всички европейски страни. Във Варна не можеха да се вземат решения, които да са обвързващи за страните-членки. “ Така счита Онур Йоймен - някогашен турски дипломат в Чехия, Германия, Дания и в НАТО. Йоймен е бил и непрекъснат секретар на Министерството на външните работи на Турция и два мандата народен представител от опозиционната Народнорепубликанска партия.

„ След влизането на Кипър в Европейски Съюз, в Съюза има две страни, чиято цел е да блокират турското присъединение или да употребяват договарянията за реализиране на свои цели. Има други страни като Австрия или партии като немските християндемократи, с които би трябвало да бъдат позволени проблемите преди да чакаме участие “, разяснява Онур Йоймен:

„ Ако споделят, че правилото е да не се позволява участие без проблемите със съседите да са позволени, по какъв начин гръцката част на Кипър беше призната като пълновръстен член, откакто има проблем с Турция? Този европейски мотив просто е незащитен. “

Сред турците има огромно отчаяние, турските жители са изтощени от Европейски Съюз и поддръжката за пълноправно участие е доста дребна, добави Онур Йоймен и се аргументира:

„ Съветът на Европейски Съюз наложи несъгласие върху 8 преговорни глави. Франция блокира още 5 глави, след това анулира едно несъгласие. Гърция наложи ембарго на още 6 глави. Т.е. общо не можем да преговаряме по 18 глави. 16 са замразените в този момент, тъй че на практика няма глави, по които да се договаря. До момента това не е било прилагано по отношение на никой различен претендент за участие. “

„ В случай, че Турция не се причисли към Европейски Съюз, ние няма да сме единственият губещ “, уверен е Йоймен:

„ И в Европа един ден ще се питат кой „ изпусна “ Турция. Защото ми се коства, че актуалните водачи на Европа не могат да се мерят с бащите-основатели след Втората международна война. Ако принудят Турция да търси други разновидности, те ще са губещите в доста сфери. Мисля, че към сегашния миг европейските водачи не са способни да вдървен какви са дълготрайните ползи на Европа и възприятията на турския народ. “
Двете отзиви чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР