Присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през седем процедури,

...
Присъединяването на предприятие към електропреносната мрежа преминава през седем процедури,
Коментари Харесай

7 процедури за присъединяване на фирма към електропреносната мрежа

Присъединяването на дружество към електропреносната мрежа минава през седем процедури, отнема около 9 месеца и коства общо 60 221.75 лева на бизнеса. Това демонстрират резултатите от разбор на Министерството на стопанската система, възложен на Българска телеграфна агенция.

В първата процедура се издава мнение за присъединение и подписване на прелиминарен контракт с електроразпределително сдружение. Процедурата е регламентирана в Наредба номер 6 от 24 февруари 2014 година за присъединение на производители и клиенти на електрическа сила към електропреносната мрежа. Срокът за осъществяването й е 25 дни.

В нея предприятието следва да подаде заявление за осъществяване на изследване на изискванията за присъединение към електропреносната мрежа. Към заявката предприятието показва на електроразпределителното сдружение копие от ЕИК/Булстат; схема с виза за планиране на обекта или утвърден от съответната община обстоен организационен проект - Подробен устройствен план по член 140 или член 150 от Закон за устройство на територията и Заповед, че е влезнал в сила; документ, удостоверяващ собствеността или правата на притежаване на имота; при показване на контракт за наем - нотариално заверено единодушие от притежателя.

Цената за издаване на мнение се дефинира според от мощността на зареждането и се заплаща на този стадий сред 73 лева - 97 лева /до 15кВт/, а от 15 до 50 кВт - сред 89 лева - 115 лева

Във втората процедура би трябвало да се изготви капиталов план на активността по присъединение. В нея е предвиденo предприятието да реализира проектирането на вътрешното зареждане. След правене на плановете на уреди за присъединение, те се съгласуват с електроразпределителното сдружение /7 дни/, ДНСК и съответната община. Това е належащо, с цел да се получи Разрешение за градеж. Срокът за осъществяване на посочените действия е 365 дни, което в действителност съставлява период на деяние на Предварителния контракт. След този период, предварителният контракт с електроразпределителното сдружение се приключва, в случай че клиентът не е извършил заложените в контракта дейности.

Съгласно класацията " Правене на бизнес " на Световната банка, която се актуализира годишно от електроразпределителните сдружения, разноските за предприятието за правене на капиталовия план възлизат на към 2400 лева, показват от икономическото ведомство. Оттам допълват, че 3000 лева е таксата за компания за строителен контрол, която да ръководи процеса до приемане на акт 16. На обществените институции и организации за утвърждение на плана се заплащат още 400 лева Таксата, която е заплащана на електроразпределителното сдружение за утвърждение на плана, е 1150 лева Общата стойност на разноските по тази процедура е 6950 лева Средният период за осъществяването й е 67 дни, регистрира в разбора си МИ.

По третата процедура се подписва контракт с община за възобновяване на тротоарна настилка и складиране на средства като гаранция за качество на осъществените възстановителни действия. Оттам би трябвало да се получи и позволение за градеж. Процедурата се регистрира като независима от Световната банка. Според електроразпределителното сдружение, което рапортува данни в региона, тази процедура лишава 49 дни. Разходите по процедурата възлизат на 971.75 лева В тях се включват 788 лева неосъществени доходи от подадени средства от предприятието за период от 5 години. Общинската такса за издаване на позволение за градеж е 0,3 % от цената на капиталовия план или 153.75 лева и общинска такса за утвърждение на план в размер на 30 лева

Четвъртата процедура е по подписване на контракт за присъединение. В нея предприятието, което има влезнало в действие Разрешение за градеж, следва да подписа контракт за присъединение с електроразпределителното сдружение, с цел да стартира същинската активност по присъединение. Електроразпределителното сдружение изисква от страна на предприятието копие от ЕИК/Булстат; документ, удостоверяващ собствеността или правата на притежаване на парцела, както и един от изброените документи: а) влезнало в действие позволение за преустрояване на обекта (за обект, който се преустройва); б) влезнало в действие позволение за градеж, според Наредба номер 6 и ЗУТ; в) влезнало в действие позволение за слагане на преместваем обект от съответната община. По тази процедура се изисква и образец от работни планове - включващи Еднолинейна скица на Главно разпределително табло и отразено място за монтаж, според мнение за присъединение, Архитектура, ВиК и отвесна планировка. Срокът за правене на контракт е 30 дни. Следва подписване на контракт за присъединение и възнаграждение на заложената цена по този контракт.

По петата процедура се правят външни действия по присъединението от страна на електроразпределителното сдружение. Тази процедура включва изкопни действия, закупуване на материали, полагане на кабели и реализиране на връзка с електропреносната мрежа - 84 дни. Световната банка регистрира, че за България разноските за тази активност, които би трябвало да заплати едно дружество, са 52185 лева В тези разноски се включват построяването и материалите - 51250 лева, такса за Агенцията по геодезия, картография и кадастър - 50 лева, такса за Комисията по одобрение за приемане на Акт 16 - 540 лева и такса за издаване на Акт 16 - 345 лева

В шестата процедура се подава заявление за подписване на контракт за продажба на електрическа енергия. Срокът за осъществяване на услугата е 7 дни. Сключване на контракт за продажба на електрическа енергия се прави откакто предприятието даде ЕИК/ Булстат; копие от контракт за присъединяване; позволение за прилагане на обекта или позволение за градеж за краткотрайно електрозахранване на обекта; документ, удостоверяващ собствеността или правата на притежаване на парцела.

Последната седма процедура е по подписване на контракт сред предприятието и електроразпределителното сдружение, монтаж на електромер и даване на достъп до електричество. Процедурата лишава 7 дни и е регламентирана в правилниците на електроразпределителните сдружения. Разходи по процедурата не се начисляват.

Анализът, направен от Министерството на стопанската система, демонстрира, че присъединението на дружество към електропреносната мрежа минава през седем процедури, които се извършват 269 дни /около 9 месеца/, като разноските за активността са тъкмо 60 221.75 лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР