Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по

...
Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по
Коментари Харесай

Денков и Габриел: Шенген е трудно извоювана, но заслужена победа за България

Присъединяването на България към Шенген с повдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 година е голяма стъпка напред след 12 години договаряния и шест месеца усилена работа на държавното управление и Народното събрание. Тя се случи, макар всички спънки, предубеждения, песимизъм, големи геополитически и вътрешнополитически ползи. Това се споделя в взаимно изказване на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.


Те акцентират, че това е мъчно извоювана, само че заслужена победа за България. Защото до момента в който убеждавахме страните, които ни спираха по пътя към Шенген, направихме тези значими стъпки, които ни подсигуряват по-качествен живот тук – в България. „ Класирахме се преди всичко в света по най-бърз прогрес в правосъдната система - и това обърна позицията на Нидерландия, която ни спираше толкоз години. Този прогрес е извънредно значим, тъй като няма по какъв начин да живеем добре и да се усещаме пълноценни, в случай че всички българи не сме равни пред закона и не се оправим с корупцията. Надеждно пазиме границите на Европейския съюз, тъй като това са и нашите граници - и това в последна сметка обърна и позицията на Австрия “, се споделя в изказването.

„ Постигнахме този триумф макар враждебната политическа среда и взрива на дезинформация, който има отражение върху цяла Европа - и засегна и тематиката Шенген. Противно на публикуваните подправени вести през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще записват и одобряват като страни членки на Шенген. Ще продължим, както и до момента, да прилагаме изискванията от Дъблинското съглашение. България няма и не може да приема лица, за които не е виновна. И това са обстоятелствата, които са безспорни “, показват министър председателят Денков и вицепремиерът Габриел.

През март ще станем част от милионите европейски жители, които летят и плават свободно. Десетки хиляди български жители ще се възползват от тази опция всеки месец след март. Това е пробив и за бизнеса, туризма, културата в България, пред които се отстраняват доста спънки и се отварят нови благоприятни условия.

„ Всичко това, малко по малко, се случва с помощта на Вас, българските жители. Вашата воля да има работещо държавно управление и работещ парламент, изигра решаваща роля, с цел да стигнем до днешния пробив. Затова благодарим на всички, които не пощадиха старания, с цел да реализираме голям прогрес по пътя на България в Шенген още след първите 6 месеца.

Продължаваме да работим с още по-голяма увереност, че принадлежим към тази общественост.

Вярваме, че е въпрос на време политическите процеси в Европа да доведат до отпадане на контрола и по сухопътните граници – в интерес на европейските жители, част от които сме и ние “, се споделя в взаимното изказване на премиера и на вицепремиера и външен министър.

Акад. Денков и Мария Габриел пожелават на всички българи радостни новогодишни празници и още по-успешна Нова 2024 Година! /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР