Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева

...
Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева
Коментари Харесай

Гълъб Донев: С еврото страната ни ще стане по-богата

Присъединяването към еврозоната значи доста повече от подмяна на лв. с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се причисли към сърцевината на европейския план, тъй като това пази Европа по време на финансова или икономическа рецесия. Това сподели заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис на конференцията " България по пътя към еврото ", проведена от Министерството на финансите (МФ), която се организира в София. Домбровскис е на посещаване у нас.

Целта на форума е да бъдат разисквани опциите и провокациите пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното досега и какво следва.

Домбровскис уточни, че поемането по пътя към присъединението на еврото значи задълбочаване на интеграцията на страната в Европейски Съюз и демократичния свят. От жизненоважно значение е България да не се разколебава от определения път, съобщи той.

Еврокомисарят посочи, че от основаването си еврото се трансформира в освен това от средство за продан сред страните в еврозоната, то е знак на силата, единството и солидарността на Европа, в миг когато тези полезности са застрашени и подложени на тестване.

Във форума вземат участие президентът Румен Радев, служебният министър председател Гълъб Донев и министри от кабинета, шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен бранш.

Докато съм министър-председател, ще упорствам за еврото да се приказва разбираемо и ясно, с причините, които са учредени на рационални обстоятелства, а не разсънват ирационални страхове, сподели служебният министър-председател Гълъб Донев по време на откриването на конференцията.

Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще способства страната ни да стане по-богата, съобщи той. Според Донев самата смяна на валутата не носи спомагателна инфлация за разлика от нелоялните търговски практики.

" В еуфорията си нашите сътрудници от Хърватия като че ли подцениха смисъла и огромния резултат от повишаването на обособени артикули от всекидневна потребност в обособени търговски обекти, само че съумяха бързо да осъществят ограничения, тъй че такива нелоялни практики да бъдат следени и глобени ", добави министър председателят.



Според него, с цел да се открият съидейници, би трябвало да се показва позицията разбираемо и налично. Донев добави, че с конференцията се открива огромният диалог в обществото, който ще търси доближаването на българските жители с концепцията за присъединение на България към еврозоната.

Министър-председателят има вяра, че присъединението на България към най-развития стопански съюз в света и въвеждането като публична парична единица на втората платежна валута в света, ще направи България по-подготвена както за сегашните, по този начин и за идващите вероятни рецесии. Присъединяването ни към еврозоната ще ни даде спомагателна непоклатимост както във финансово-икономическо, по този начин и в геополитическо отношение, добави Гълъб Донев. 

България е член на Европейския съюз (ЕС) към този момент 16 години, а от 2020 година е част и от Механизма ERM II, напомни министър председателят. Той посочи, че през тези години страната ни съблюдава забележителна част от условията за конвергенция, а по някои индикатори даже е измежду водещите страни в Европейски Съюз.

С помощта на европейските си сътрудници България се приспособява към изменящите се условия, тъй че сме съумели да запазим високото ниво на претовареност и историческо ниското ниското равнище на безработица.

„ Съхранихме постоянни своите обществени финанси и насочихме ограничения против инфлацията, подбудена от ненадейно високите цени на енергийните запаси в международен проект “, съобщи Донев. Той е уверен, че постигането на дълготрайна резистентност ще бъде улеснено, в случай че страната ни е член на еврозоната. 

Важно е да се спомене, че в проучвания в страните, които към този момент са въвели еврото, демонстрират, че влизането в еврозоната не носи забележителен резултат върху инфлацията, а главните опасности произтичат само по линия на нелоялни търговски практики, обърна внимание Гълъб Донев.

Според него участието в еврозоната ще докара до по-пряка съпоставимост и бистрота на работните заплати. Напоследък се следи положителна наклонност към намаляване на дълготрайно безработните. Това може да се интерпретира като индикатор за добра подготвеност на нашия пазар на труда, счита служебният министър председател. 

Въпреки че България няма да се причисли към еврозоната от 1 януари 2024 година, служебното държавно управление е прекомерно решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено движение. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР