Присъединяването към еврозоната е един път, който ще повиши качеството

...
Присъединяването към еврозоната е един път, който ще повиши качеството
Коментари Харесай

Работодатели, синдикати, експерти и банкери: България е готова за еврозоната

Присъединяването към еврозоната е веднъж, който ще увеличи качеството на стопанската система ни. Това сподели Бойко Таков, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия по време на конференция, проведена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Dir.bg,. По думите му това дали ще забогатеем след влизането ни там, зависи от нас. В дневния ред на дребните и междинните предприятия не е влизането на България в еврозоната. Това не стои като някаква опасност, тъй като страната ни към този момент е " вързана " към еврото във валутния ръб и този курс ще се резервира и след влизането ни в еврозоната, уточни той.



Заместник-председателят на КРИБ Евгений Иванов счита, че влизането на България в еврозоната е късмет за страната ни. Според него в последните 10 години е " борбата за България ". 



Николай Вълканов, ръководител на Съвета на шефовете на " Минстрой Холдинг " АД, ръководител на Българската минно-геоложка камара, сподели, че в бранша работят към 20 000 души, а 120 000 са съпътстващите. Средната заплата е над 3000 лв., уточни той. Вълканов посочи, че секторът желае непоклатимост, успокоение и постоянна банкова система. Той смята, че България има една от най-хубавите банкови системи, по тази причина секторът е постигнал този растеж досега. Вълканов е на мнение, че действително България към този момент е в еврозоната, тъй като се разплащаме с евро, тази валута към този момент е закрепена. Според него целият бранш, който той съставлява, е подготвен за влизането в еврозоната.



Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че синдикатът е последовател на това участие. Той разяснява, че не се чака да има проблем с инфлацията след приемането ни е еврозоната. В същото време приходите в тези страни, които са се включили към този момент, са се повишили след присъединението им, по тази причина синдикатът е последовател на тази стъпка. Пламен Димитров обаче обърна внимание, че до момента не е имало страна, която в деня на влизането да е имала под 500 евро минимална заплата.



Зорница Русинова, ръководител на Икономически и обществен съвет, смята, че оттук насетне би трябвало да се одобряват бързо политическите и техническите решения за влизането ни в еврозоната. Големият проблем обаче е, че поради неналичието на информация огромна част от хората имат огромни страхове. По думите на Русинова би трябвало да има изясненост във връзка с потребителските въпроси и явен ангажимент във връзка с нелоялните търговски практики.



Изпълнителният шеф на " Пощенска банка " Петя Димитрова уточни, че банките са най-подготвени за влизането в еврозоната и обстоятелството, че страната ни е към този момент е част от банковия съюз. Банковият бизнес и система са най-добре капитализирани и ликвидни, и са даже на равнища над средноевропейските. Големият въпрос пред банките е техническата подготвеност за влизането на страната ни в еврозоната. Тя обърна внимание, че процесът по техническата подготовка е не по-малко значим. Затова е значима датата, на която ще се одобряват всички преподготвителни ограничения, да се случат оптимално бързо и да има време механически да бъдат подготвени. " Ние сме подготвени и считаме, че това е извънредно значимо и ще способства за доста изгоди освен за банките, само че и за потребителите ", съобщи Димитрова.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР