Присъдата е първоинстанционна, а наказанието ще бъде изтърпяно при общ

...
Присъдата е първоинстанционна, а наказанието ще бъде изтърпяно при общ
Коментари Харесай

5 г. и 4 месеца затвор за украинския шофьор, погубил двама души край Шипка

Присъдата е първоинстанционна, а наказването ще бъде изтърпяно при общ режим. 64-годишният М.К. е лишен от правото да ръководи моторно транспортно средство за период от осем години. До влизане в действие на правосъдния акт, той ще бъде с непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ", оповестиха от пресцентъра на съда.

Катастрофата стана към 20 часа на 1 декември предходната година.  64-годишният украинец беше притеглен като обвинен за това, че при ръководство на товарен автомобил марка " MAN ", с прикачено към него полуремарке, е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на 85-годишен мъж и на 62-годишна жена, както и междинна телесна щета на мъж на 23 години, пътували в лек автомобил.  Украински водач се е опитал да направи противоположен завой, в тъмното и на заден ход. Така е лишил преимуществото на лекия автомобил и последвал конфликт.

Загиналата жена се оказа Мариана Лозанова - шеф на отдел " Организационни действия " в МОН, стана ясно от известие на министерството. Другата жертва е нейния татко, а ранениият - неин племеник, студент.

Делото мина по реда на кратко правосъдно разследване , заради което в началото избраното наказване в размер на осем години е понижено с една трета, показват още от Районния съд.

Съдът е приложил законовата процедура за редукция на наказването, защото подсъдимият е признал всички обстоятелства и условия, изложени в обвинителния акт. При постановяване на присъдата съдът е отчел всички смекчаващи виновността условия, въз основа на които е избран размерът на ефикасното наказване.

Съдебният състав, състоящ се от един арбитър и двама правосъдни заседатели, е оправдал обвинения по в началото повдигнатото обвиняване, че като лидер на моторно транспортно средство не е извършил задължението си при завиване наляво за нахлуване в различен път, като лидер на завиващото нерелсово пътно транспортно средство, да пропусне насрещно движещите се пътни транспортни средства, защото такава маневра не е била подхваната. Той е приет за отговорен, че при осъществяване на маневра, която е обвързвана с нахлуване напълно в прилежаща пътна лента, не е извършил задължението си да пропусне пътните транспортни средства, които се движат по нея и не е извършил задължението си преди да стартира придвижване обратно да се убеди, че няма да сътвори заплаха за останалите участници в придвижването.

Присъдата предстои на протестиране и обжалване в 15-дневен период пред Апелативен съд - Пловдив.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР