Природозащитниците са обидени на вътрешния министър Валентин Радев за забележката

...
Природозащитниците са обидени на вътрешния министър Валентин Радев за забележката
Коментари Харесай

Къде бяха екозащитниците в Кресна? - обиди организациите. Искат извинение от министъра

Природозащитниците са афектирани на вътрешния министър Валентин Радев за забележката му към тях, че не са се присъединили при погасяване на големия пожар, който цяла седмица пламтя в Кресненското дефиле. 

" Гледах по малкия екран екозащитници за пожара, само че никой от тях не пристигна да ни помогне - да каже къде има лешояди, къде да заграждаме повече огньовете. Това е персоналната ми забележка ", сподели вътрешният министър преди два дни, откакто сполучливо беше овладян пожарът. От природозащитниците реагираха остро и се опазиха, че не са били позволени до гасенето, защото било рисково. 

Природозащитниците през днешния ден се пазят, че интензивно са съдействали за потушаване на огнената буря. " Използвани са нашите високопроходими коли, с които доставяме храна за лешоядите, в помощ на чиновниците на пожарната при гасенето на пожара. Екипът ни и наши доброволци бяха пет дни разполагаем за гасене на пожара в северния му край към селата Мечкул и Ракитна. Оказвана е помощ на горските чиновници и на пожарникарите. Призоваваме министър Радев да се извини ", написаха в публично изказване от Сдружение " Фонд за дивата флора и фауна ".

От неправителствената коалиция " За да остане природата " пък пуснаха видео със свои доброволци, които са останали да оказват помощ в засегнатото село Влахи и през днешния ден, когато огънят е овладян.  

Във видеото Петко Цветков изяснява, че е през последните две седмици е в село Влахи, с цел да помогне за възобновяване на вредите, в региона на учебното заведение и гробищата, които са изгорели. " Засегната е растителността, дървовидните хвойни - които са оживели през османското иго, при този пожар са починали ", описа доброволецът. Той твърди, че те са там от самото начало и описа: " При евакуацията пристигна полицията, пусна сирената и събра локалното население и всички доброволци, като разгласи евакуация. Няколко часа преди идването на пожарната ни беше неразрешено да сме на територията на село Влахи. След като напуснахме региона, помолихме да пазиме постройките и къщите на хората - часове наред не бяхме позволени. Привечер успяхме да влезем на територията ".

Вчера над село Влахи е валяло и дребните огнища, които още тлеят, са били потушени. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР