Природозащитниците отказват участи в кръглата маса за проектите на решения

...
Природозащитниците отказват участи в кръглата маса за проектите на решения
Коментари Харесай

Предложената промяна в концесионния договор на ски зона Банско нарушава Директивата за концесиите и навлиза в обекта на ЮНЕСКО, според природозащитниците


Природозащитниците отхвърлят участи в кръглата маса за плановете на решения на Министерски съвет за Национален парк „ Пирин “ и „ Ски зона Банско “ проведена от екоминистерството (МОСВ), планувана за през днешния ден. Напротив, отговорът е митинг след два дни. Това излиза наяве от известие на организацията до медиите.

Редица нередности в предлагането за смяна в концесионния контракт на ски-зона Банско, сподели подробен разбор, осъществен от специалисти на Коалиция „ За да остане природа в България “. Това се споделя в известие на организацията до медиите.

Бързането за пробутване на смяната е опит да се избегне използването на новия Закон за концесиите, който влиза в действие от 5 януари. Тъй като размерът на концесията надвишава сумата от 5 млн. евро оборот за периода ѝ, съгласно новия закон за смяната би трябвало бъде известена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се потвърждава пред Комисията, че актуалният концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличение на площта на новото строителство, разясняват природозащитниците.

Според тях, в бързината да бъдат изпреварени новите по-строги правила, са позволени редица нарушавания на българското и интернационалното законодателство. В частност, природозащитниците показват:

Предложените нови площи на контракта включват елементи от обекта на ЮНЕСКО, в нарушаване на решенията на Комитета за международно завещание.

Географска информационна система анализът на база на предоставените координатни регистри демонстрира, че новите площи включват и елементи от зоната за ограничение на човешкото влияние на Национален парк " Пирин " (Приложение 1).

Предложението нарушава Директива 2014/23/ЕС за възлагане на контракти за концесия и това ще докара до следващата наказателна процедура против България;

Това на процедура е скица за непозволена държавна помощ за концесионера и неговите офшорни сдружения притежатели. По цени към 2017 година тази помощ за идващите 15 години може да доближи над 100 милиона лв..

С промени концесионен контракт страната дава обекти и площи, които не са нейна благосъстоятелност. Такива са: общинският път от Банско до хижа Вихрен, базата на Вътрешна македонска революционна организация и други почивни бази, вододайната зона на Банско и други парцели, които бяха изключени по в този момент настоящия контракт.

Включват се обекти от нелегално строителство, обекти построени без процедури по законите за околната среда, биоразнообразието и предпазените територии, обекти в нарушавания на ТУП от 2001 година, концесионния контракт, проекта за ръководство на парк Пирин, построени без съответните разрешителни по Закона за водите, построени и употребени в нарушаване на Закон за устройство на територията, което съставлява легализиране на досегашни нарушавания. Това са обектите довели до прилагане на повърхност по-голяма с 60% от позволените близо 100 ха по контракт (Приложение 2).

Промяната на концесионния контракт ще докара до загуба на благосъстоятелност. В момента въжен превоз „ Чалин Валог “, въжен превоз „ Академика “ (Тодорка), въжен превоз „ Платото “ и влек „ Старата котва “ са трансферирани нелегално от Юлен АД на Маренго Трейдинг АД, юридическо лице, което не е страна по настоящия контракт. Самите обекти обаче до момента бяха част от концесионния контракт. С смяната на контракта страната ще загуби тези обекти вечно!

Сумата за годишното концесионно заплащане, даже и след смяната, ще е прекомерно дребна, защото концесионерът може да я изкара за един ден с продажбата на 6000 еднодневни карти. При смяна на контракта концесионерът ще заплаща 0,09 лв. на декар дневно, което е над 10000 пъти по-евтино от цената, на която Община Банско дава свои площи.

Не се включват гаранции за запазване на околната среда, предпазените територии и предпазените зони, както изисква Директива 2014/23/ЕС и законите в България;

Липсват гаранции, че всички доходи от използването на ски зоната влизат в сметките на концесионера и по този метод продължава да съществува опция за ощетяване на държавата;

Замита се отговорността на някогашни и сегашни чиновници, заместител министри и министри от Министерство на околната среда и водите, чиновници на Община Банско, Дирекцията за народен строителен надзор и Дирекцията на Националния парк. Странно е, че ръководещата коалиция упорства да се проверява " целият престъпен преход “ на приватизацията, концесиите и групировките, само че тъкмо когато може да разкрие отговорните лица в един случай – концесията в Национален парк " Пирин " предлага решение, което заличава отговорността на отговорните длъжностни лица. Отбелязваме, че по времето, когато концесионната процедура с сегашния контракт е оповестена, министър Нено Димов е основен секретар на Министерство на околната среда и водите на министър Евдокия Манева.

Коалицията „ За да остане природа в България “ отхвърля присъединяване в каквито и да било срещи за разискване на ориста на Национален парк Пирин, преди да е получила отговор на тези и други въпроси, които ще бъдат изпратени към вицепремиера Валери Симеонов, съгласно договорк сред тях реализирана на срещата на 20 ноември.

Надяваме се Министерски съвет да отговори обществено на тях, пишат още природазащитниците.
В тази връзка те приканват последователите и бранители на Национален парк Пирин да се включат в митинга, който ще се организира на 13-ти декември от 18,30 часа. Сборен пункт: метростанцията при НДК, при паметника на Алеко Константинов.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР