Природозащитници алармират, че един от най-дивите плажове по Южното Черноморие,

...
Природозащитници алармират, че един от най-дивите плажове по Южното Черноморие,
Коментари Харесай

Плаж Велека е в опасност: Природозащитници алармират за риск от застрояване

Природозащитници сигнализират, че един от най-дивите плажове по Южното Черноморие, при устието на река Велека, е в заплаха. Той е предпазена околност, част от парк „ Странджа “. Причината е решение на Министерския съвет да смени стопанина му в последния ден преди разформироване на държавното управление.

" Първото, което направихме през 2017 година е да инсталираме тези преместваеми пътеки напълно да отклоним потока от хора по този начин, че да не стъпват върху дюните и да ги запазим. Сложихме табели, които изясняват за какво не би трябвало да се късат цветята, за какво не би трябвало да се върви по дюните ", изяснява Филип Баров, наемател на плаж Велека.

Снимка: bTV

Договорът за наем изтича през май, само че с промените в Закона за здравето поради COVID-19, е продължен до ноември следващата година. Въпреки това е оповестена процедура за концесия за 15 година Решението е взето на последното съвещание на Министерски съвет, преди държавното управление да подаде оставка, което буди терзания измежду природозащитници.
Снимка: bTV
“Определено не желаеме още един Слънчев бряг. На всички места, където има дългогодишни концесии плажовете изчезнаха, погълнаха ги и по този начин наречените преместваеми нощни заведения и заведения, които не са преместваеми ", добави Вера Стаевска от „ Зелени закони “.

От Министерството на туризма в оставка обясниха за bTV, че планът за концесия е разгласен през януари в годишния проект. Концесията била желана от страната, тъй като обезпечава по-големи вложения и надзор.

" Наемът е междинна процедура, която се употребява единствено в случай че за плажа не може да се провежда концесионна. Отдаването на концесия е по-сигурната и дълготрайна форма на ръководство. През годините Министерството на туризма е установило несъответствия, за което наемателят има и наложени неустойки за несъблюдение на договорните отговорности ", допълват те.

Според наемателя на плажа не е ясно за какво министерството бърза да приключи контракта, наемът сега е по-голям от минималната оповестена цена за търга за концесията, което също буди въпроси.
Снимка: bTV
От екоинспекцията в Бургас обясниха, че поради предпазения статут на плажа, схемата за обектите по линията би трябвало да бъде съгласувана и с тях.

До момента нова скица няма, а наемателят на плажа е внесъл тъжба против концесионната процедура. Очаква се решението на съда, стартирала е и петиция за опазване на плажа подобен, какъвто е.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР