Природонаучният музей Пловдив официално откри най- новия модул, част от

...
Природонаучният музей Пловдив официално откри най- новия модул, част от
Коментари Харесай

Акулата Лари се настани в новия „Морски аквариум” в Природонаучния музей

Природонаучният музей Пловдив публично откри най- новия модул, част от непрекъснатата експозиция на музея - зала „ Морски аквариум “. Модулът съставлява соленоводен аквариум с обща съдържимост 30 тона. Аквариумът е първият и единствен по размери и видово многообразие 3D соленоводен аквариум в България. Обитателите на голямото оборудване са черноперата рифова акула Лари, атрактивни разноцветни тропически риби, отровни риби, корали и други
Прочетете още

Залата беше открита от шефа на музея гл. ас. доктор Огнян Тодоров. Той показа, че се гордее с този план, тъй като реализацията му по никакъв начин не е била лесна и екипът е минал през голям брой премеждия. Замисълът на залата е подобен, че всеки клиент да се почувства все едно се намира под водата дружно с всички морски типове. Пръв жител на огромното оборудване е акулата Лари, която е закупена преди 4 години. Именно тя дава концепцията за тази зала. За интервала, в която тя се намира в музея е нараснала размерите си и не е имало подобаващ дом за нея, което поражда предпочитание в екипа да откри решение на този проблем. След това се ражда и визията на самия аквариум, добавени са и още две уреди в залата и в този момент акулата Лари населява 12 000 литров басейн.
Съоръжението е с съдържимост близо 30 000 литра и се състои от 3 обособени аквариума.

Специални посетители на събитието бяха Пламен Панов, който е заместник-кмет " Култура, археология и туризъм “, професор доктор Светла Янчева, шеф на Аграрния университет, Стоян Иванов, шеф на Историческия музей и Димитър Минев, шеф на Народна библиотека „ Иван Вазов ”.

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Община Пловдив.

" Това е най-динамично развиващият се музей в страната. Днес осъществяваме една от най-красивите хрумвания, още един камък в короната на града. Финансовата поддръжка на музея е на стойност от 140 000 лв. за създаване на оборудванията ", съобщи заместник-кметът Пламен Панов. Той изрече признателност към екипа на музея, който се е заел с тази нелека задача, по която се работи от 3 години.
Събитието беше намерено то девойки от танцова групировка към ДГ " Малкият принц ", които потопиха гостите в красивия свят на морските жители с " Невероятен морски танц " и ария за рибката.

Огнян Тодоров разкри и идните планове на музея. В момента се работи по откриването на първия в света „ Леден аквариум ”. На 27 декември проф. Пимпирев, дружно с експедиция от полярници отпътуват за Антарктида по план, извоюван от фонд „ Култура ” за изследване на построяването му. Те ще донесат със особено обезпечено съоръжение риби от Полюса. Ще бъде построено оборудване с същински лед и по този начин музеят в Пловдив ще се трансформира в международна дестинация. Подобни аквариуми има в Канада и в Чили, само че те не са експозиционни и са строго обвързани с научна активност. Техниката за поддръжка на модула към този момент е закупена.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР