Природният газ в Европа стартира търговията в понеделник с ново

...
Природният газ в Европа стартира търговията в понеделник с ново
Коментари Харесай

За първи път от март цената на газа в Европа със скок над 2800 долара

Природният газ в Европа започва търговията в понеделник с ново внезапно повишаване на фона на лимитираните съветски доставки и възходящо търсене предвид на непрекъснатите горещи талази, заливащи Европа, съгласно данни от лондонската борса ICE.

Руският енергиен колос „ Газпром “ пък разгласи преди дни, че още веднъж ще спре напълно доставките на съветски газ по „ Северен поток 1 “  от 31-ви август до 2-ри септември заради ремонта на единствения останал в употреба газопомпен елемент.

Днес немският стопански министър Роберт Хабенк пък не изключи вероятността Владимир Путин да понижи в допълнение така и така към този момент оскъдните доставки за Европа на съветски природен газ.

Така (според показателя на най-големия европейски хъб TTF) се търгуваха за 2766,5 $, като прибавиха 9% към прогнозната цена от предходния търговски ден (2538,8 долара). До 9:16 ч. те към този момент бяха поскъпнали с 12,7% до 2862 $.

Вечерта на 19 август „ Газпром “ разгласи, че газопроводът „ Северен поток “ ще бъде спрян за три дни (от 31 август до 2 септември) за планувана профилактика на единствения работещ газопомпен елемент в компресорната станция „ Портовая “. На този декор фючърсите скочиха с съвсем 8% и минаха границата от 2700 $.

Миналата година европейският пазар се сблъска със срив на цените на газа. Експертите изясняват това с лимитираното предложение от страна на главните снабдители, ниските равнища на потенциала за подземно предпазване и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.

Освен това износът на съветски газ понижа доста след началото на войната в Украйна: доставките по „ Северен поток “ и по украинската газопреносна система понижиха доста, а доставките по газопровода „ Ямал-Европа “ бяха изцяло прекратени. Сега Европа е подложена на непрестанен напън заради продължаващото напрежение с съветския експорт. Ситуацията се въздейства и от горещата вълна в района, която понижава производството на електрическа енергия от различни източници.

По същото време петролът поевтинява при започване на европейската търговия в понеделник с над 1,5% поради страховете от световно икономическо закъснение, защото огромните централни банки, отпред с Фед на Съединени американски щати, започнаха цикъл на стягане на паричната политика (повишаване на лихвите), с цел да укротят мощно растящата инфлация.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР