Природният газ в Европа продължи да поскъпва и в началото

...
Природният газ в Европа продължи да поскъпва и в началото
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпна до четиримесечен връх от 169 евро за мегаватчас

Природният газ в Европа продължи да нараства и при започване на търговията във вторник, като близкосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастна за малко до 169 евро за мегаватчас, достигайки ново най-високо ценово равнище от 9 март насам, преди да поправят леко обратно към 167 евро за MWh.

Основната причина за продължаващото от средата на юни повишаване на природния газ се дължи на инвеститорските опасения, свързани с лимитираното предложение на синьото гориво.

Намаляване на доставките на норвежки газ поради стачка

Последното възходящо придвижване на цените се дължи на почналата от през днешния ден стачка в редица норвежки петролни и газови залежи, която през идващите дни ще се разраства и към други залежи, което може да докара до понижаване на газовото произвеждане в офшорните залежи на Норвегия в Северно море с 292 000 барела петролен еквивалент дневно.

Това е към 13% от норвежките добиви и в допълнение ще заплаши задачата на Европейски Съюз за запъване на газовите залежи на 80% от потенциала им преди началото на зимния сезон. По последни данни към 3 юли междинната запълняемост на газовите складове в Европейски Съюз е 59.43%.

Все отново норвежкото държавно управление утвърди по-висок рандеман от находищата Troll, Gina Krog, Duva, Oseberg, Asgard и Mikkel, с цел да поддържа рекорден експорт, само че редица от тях се оказаха от през днешния ден в профсъюзна стачка.

Спад на съветската газ за Европейски Съюз през юни

Русия пък понижи през последните седмици газовите потоци през най-големия си газопровод "Северен поток 1 " за Европейски Съюз с 60% и връзката е планувана за цялостно прекъсване идната седмица за "годишна поддръжка ".

Износът на съветски газ по водопровод за Европа през юни през главните оперативни коридори - "Северен поток ", Украйна и сектора на "Турски поток " за Европа - възлиза на общо 4.69 милиарда кубични метра, което е спад от 41%, спрямо доставките от 7.93 милиарда кубични метра през май, демонстрират последните данни на Platts Analytics.

Руските потоци по маршрута "Ямал-Европа " през Беларус и Полша останаха нулеви през юни, откакто Москва наложи наказания върху потреблението на тръбопровода в Полша и анулирането от Варшава на междуправителственото съглашение, обхващащо потреблението на маршрута, оповестява БНР.

Доставките на съветски газ за Европа спаднаха внезапно на 16 юни, когато "Газпром " понижи доставките през "Северен поток 1 " до едвам 40% от потенциала, като се базира на проблеми с поддръжката на основна компресорна станция.

Намалението докара до ограничение на потоците към някои от най-големите купувачи на съветски газ в Европейски Съюз като немската Uniper, италианската Eni и австрийската OMV.

"Северен поток 1 “ също по този начин би трябвало да бъде изцяло затворен за годишното си прекъсване за поддръжка в интервала сред 11 и 21 юли, като немските управляващи предизвестяват, че газопроводът може да не се върне в работен режим след така наречен от Русия "годишна поддържка ".

"Газпром " също по този начин прекъсна доставките за редица европейски купувачи поради отхвърли им да се съобразят с новия механизъм на Москва за заплащане в рубли.

Първите компании, които изгубиха достъп до съветски газ, бяха българската "Булгаргаз " и полската PGNiG на 27 април, последвани от финландската Gasum на 21 май. Доставките също бяха спрени на 31 май за нидерландския енергиен търговец GasTerra и на 1 юни за датската Orsted и за английската Shell, чийто контракт беше за доставка на съветски газ в Германия.

Доставките на съветски газ през Украйна пък остават ниски, като доставките в Словакия на основната входна точка Велке Капушани са приблизително единствено 35 милиона кубически метра дневно през юни.

Потоците през Украйна бяха понижени през май, откакто операторът на газовата мрежа в страната GTSOU разгласи форсмажорни условия за потоците, влизащи в Украйна през пункта Сохрановка на границата с Русия.

Потоците в Сохрановка преди оповестяването на форсмажорни условия – първото по рода си след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари – са били към 24 милиона кубически метра дневно.

GTSOU съобщи, че към този момент няма действен надзор над украинската компресорна станция в Новопсков в регион на Източна Украйна, окупиран от съветски войски, добавяйки, че газът се изважда от директния поток за доставка до окупираните от Русия региони.

Всички това е в главната на повишаването на газа от равнища към и даже под 80 евро за мегаватчас към 13 юни до 4-месечни сегашен връх от 169 евро за MWh.

Междувременно, другият главен маршрут за съветски газ за Европа е "Турски поток ", чиито доставки през юни спаднаха до едвам 0.58 милиарда кубични метра заради плануваната годишна поддръжка на газопровода.

Потоците бяха нулеви на входна точка Странджа на границата сред Турция и България в интервала 21-26 юни, като доставките бяха обновени на 27 юни, ден по-рано от плануваното. Доставките през Странджа към този момент паднаха до 18 милиона кубически метра дневно през май, откакто 'Газпром " спря доставките по дълготрайния си контракт с Булгаргаз.

Потоците се покачиха до 34 милиона кубически метра дневно в края на юни, само че към момента бяха надолу при доставки от до 43 милиона кубични метра дневно, следени към края на 2021 година, демонстрират данните на S&P Global.

Общите доставки на газ в Югоизточна Европа през „ Турски поток “ през 2021 година възлизат на 11.6 милиарда кубически метра, или приблизително 32 милиона кубически метра дневно.

Стартирането през януари 2020 година на двупосочния водопровод провокира невиждана смяна в метода, по който съветският газ доближава до Югоизточна Европа.

Единият от 15.75 милиарда кубични метра на година се подава непосредствено на турския пазар, заменяйки размерите, доставени преди този момент през Украйна в Трансбалканския водопровод, за който няма данни, до момента в който други 15.75 милиарда кубични метра/годишно влиза в България през Странджа.

Първоначално газът остава или в България, или се транзитира към Гърция и Северна Македония, като дребни количества се движат и в Румъния.

От началото на 2021 година обаче съветският газ, изпращан по "Турски поток ", също се транзитира към Босна и Херцеговина и Сърбия, като от предишния октомври Унгария също си доставя съветски газ по новия маршрут.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР