Природният газ в Европа продължава да поевтинява в началото на

...
Природният газ в Европа продължава да поевтинява в началото на
Коментари Харесай

Газът в Европа под 70 евро/MWh за пръв път от началото на войната в Украйна

Природният газ в Европа продължава да поевтинява при започване на новата година, спадайки под 70 евро за мегаватчас (MWh) за пръв път от началото на военната инвазия в Украйна, която Русия стартира на 24-ти февруари 2022 година

В началото на търговията в сряда февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с нови 7% към 67 евро/MWh, достигайки най-ниско ценово равнище от 16-ти февруари предходната година.

По този метод газът в Европа към този момент се търгува с близо 80% под неговите рекордни равнища малко под 350 евро за мегаватчас, достигнати в края на август предходната година, защото по-високите от предстоящите температури на остарелия континент понижиха опасенията по отношение на дефицита и нуждата от синьо гориво.

Прогнозите сочат температури над сезонните правила за по-голямата част от Европа през идващите две седмици.

В същото време рекордният импорт на полутечен природен газ, по-запълнените от естественото газови складове в Европейски Съюз и увеличеното произвеждане на вятърна електрическа енергия във Франция и Германия през последните дни също помогнаха за продължаващото поевтиняване на природния газ.

Газохранилищата в цяла Европа са цялостни на 83,52% към 2-ри януари, което е много над петгодишната сезонна норма на запълняемост по това време на годината от към 70%, съгласно последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE). Газохранилищата в Германия пък са цялостни на 90,64%, откакто извънредно топлото време към коледните и новогодишните празници понижи потреблението на синьо гориво и даже разреши в допълнение нагнетяване на газ в хранилищата на страната.

Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 82,19% към 2 януари, което също е доста над осреднената за предходните пет години запълняемост към този интервал, съгласно данните на GIE.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР