Природният газ в Европа поскъпва по време на търговията в

...
Природният газ в Европа поскъпва по време на търговията в
Коментари Харесай

Рязко поскъпване на газа в Европа

Природният газ в Европа нараства по време на търговията в четвъртък над 50 евро за мегаватчас за пръв път от шест месеца насам на фона на военния спор сред Израел и " Хамас ", защото пазарните участници правят оценка рисковете, свързани с него, както и евентуални други ограничавания на доставките на синьото гориво.

Към 16.30 часа българско време ноемврийските фючърсни контракти на нидерландския газов хъб TTF се покачват с 10% към 51,00 евро за мегаватчас (MWh), достигайки най-високи ценови равнища от средата на месец март. Цените на синьото гориво скочиха с над 30% от края на предходната седмица насам вследствие на въоръжените офанзиви на " Хамас " против Израел от събота и последвалия отговор на израелски въоръжение сили, оповестява БНР.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Рязкото повишаване идва на фона на възникването на ограничавания в предлагането на международните пазари тази седмица, в това число намаляването на износа на газ от Израел за Египет след краткотрайно прекъсване на огромното находище " Тамар ", хипотетичния бойкот на газопровода в Балтийско море сред Финландия и Естония и продължаващите стачки на работещите в оборудванията за полутечен природен газ на компанията Chevron в Австралия.

Междувременно се чака известно захлаждане в огромна част от Западна Европа и във Англия, като се чака температурите да бъдат с 5-6 градуса по Целзий под естествените за този интервал през идващия уикенд и при започване на идната седмица, съгласно прогнозата на Maxar Technologies.

Доставките на товари с полутечен природен газ (LNG) за Азия и Европа са се ускорили този месец, защото северното полукълбо се приготвя за зимата, съгласно данни за следене на кораби на Kpler, представени от Ройтерс.

Чувствителни към цените купувачи като Индия и Пакистан – които останаха настрани от рекордно високите цени в края на предходната година – също се завръщат на спот LNG пазара.

Миналата година доставките на LNG за Европа бяха доста улеснени от слабото търсене в Китай и непостижимо високите цени за другите по-чувствителни към цените азиатски купувачи.

Това обаче може да не се повтори тази година. Засилената конкуренция от Азия може да сложи Европа в още по-уязвима позиция във връзка с доставките за зимния интервал 2023/2024 година, като се покачат цените и бъдат привлечени повече LNG товари за Азия, в сравнение с биха желали купувачите от Европейски Съюз.

Друга огромна неопределеност за пазара на полутечен природен газ тази зима е какъв брой студена ще бъде тя. Миналата зима беше по-мека от нормално в Европа, което оказа помощ на държавните управления и операторите на газови мрежи да избегнат дефицита на газ и въвеждането на режим. Това обаче може да не е по този начин тази зима и предлагането може да бъде затруднено, в случай че температурите са по-ниски от естествените, даже в случай че търсенето е по-ниско заради едва промишлено ползване.

Въпреки високите равнища на складови ресурси от газ и пониженото ползване и импорт на газ, Европа и най-голямата стопанска система в района лицето на Германия не са вън от заплаха във връзка с дефицита на газ - нещо, за което немската промишленост и държавно управление предизвестяват от месеци.

" Рискът от неустойчивост на цените, изключително при положение на студена зима, е мотив за безпокойствие “, се споделя в финален отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

" Европейските газови складове влязоха в зимния отоплителен сезон със напълнен на 96% потенциал. Това обаче не е гаранция за постоянни цени през целия сезон, изключително при положение на извънредно студено време “, отбелязва МАЕ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР