Природният газ в Европа поскъпна с над 50% днес, движен

...
Природният газ в Европа поскъпна с над 50% днес, движен
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпна с 50% за ден

Природният газ в Европа нарастна с над 50% през днешния ден, движен от заплахата Съединени американски щати, Европейски Съюз и техните сътрудници да забранят вноса на енергийни запаси от Русия. Цената на фючърсите на най-ликвидния хъб TTF в Амстердам започва търговията при 2366.8 $ за 1000 куб. м и доста бързо трансферира 3300 $.

Невижданите до момента стойности се дължат и на засиленото търсене на суровината в Азия, което е наклонност още от предходната година. Към това би трябвало да се добави понижените доставки на Русия към Стария континент, което не разреши запълване на газовите складове в Европа през лятото и пазарът остана висок през зимните месеци.

Експерти разясняват, че до момента в който войната, която русия води в Украйна, не завърши, пазарите – освен на първични материали – ще останат извънредно непредсказуеми. Днес петролът нарастна с близо 10% и надвиши 130 $ за барел. Анализаторите чакат цената да продължи да пораства и напълно скоро да бие върха от 2008 година, когато беше доближил 150 $.

За съпоставяне, напролет на 2021 година междинната спот цена на хъба TTF се движеше сред 250 и 300 $ за 1000 куб. м природен газ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР