Природният газ в България през януари поскъпва с близо 23%

...
Природният газ в България през януари поскъпва с близо 23%
Коментари Харесай

Цената на газа през януари се вдига с 23% до 179.33 лв. за мВтч.

Природният газ в България през януари нараства с близо 23% спрямо последния месец на 2022 година Това излиза наяве от известие на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която утвърди на свое съвещание в първия ден на 2023 година новата цена на газа. Според решението на енергийния регулатор за януари горивото ще коства 179.33 лева на мВтч. при 146.09 лева за мВтч. през декември.

Това е втори следващ месец на растеж на цените на газа, откакто преди този момент през октомври и ноември тя се понижаваше от рекордните равнища през септември, движена най към този момент от топлото за сезона време.
Увеличение след две намаления
Утвърдената от КЕВР цена на газа е доста по-ниска от в началото декларираната от " Булгаргаз " 204.14 лева По-късно обаче изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева разгласи, че окончателното предложение от държавния снабдител ще е сензитивно по ниско - с към 18 лева или равнища към 186 лева А като извънредно компанията изиска още по-ниско равнище 179.72 лева

Регулаторът в допълнение свива цената с още съвсем 40 ст. като разликата идва от непризнати от енергийния регулатор разноски на " Булгаргаз ". " Установено е, че в цената безпричинно са включени разноски за потенциал в размер на 1 252 349,25 лева за доставка на количества природен газ до Виртуална комерсиална точка България. Тези разноски са извадени от общите разноски на публичния снабдител за покупка на природен газ, които образуват крайната цена за месец януари ", се споделя в известието на КЕВР.
Реклама Защо цената е по-висока
В известието на КЕВР се показва, че в ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, който се доставя по интерконектора " България - Гърция " /IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. " Тези количества покриват към 27% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво ", се показва още в известието. От КЕВР прецизират и, че за месец януари " Булгаргаз " е сключила три контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци от района без обаче да се показват имената на фирмите-доставчици. Освен това газовото сдружение е сключило и контракт за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа като името на доставчика също не се показва в известието. Компанията също до момента не е разкривала кои са новите й контрагенти.

В ценовия микс за януари " Булгаргаз " е присъединил и количества природен газ от хранилището в Чирен. Именно с това енергийният министър Росен Христов изясни преди два дни по-високите цени на газа. " Това, което в допълнение оскъпява синьото гориво в България е скъпият газ, който беше нагнетен през лятото в газохранилището в Чирен. То се употребява през зимния интервал и влиза в микса. ", сподели Христов, представен от Българска телеграфна агенция.

Според КЕВР мекото време и по-ниския рандеман от Чирен е повода цената за януари да е 179,33 лева на мВтч, а не както в началото бяха поискали от " Булгаргаз " 204.14 лева Другата причина съгласно енергийния регулатор е понижението на борсовите показатели на интернационалните пазари в края на декември.

" За топлофикационните сдружения, за бизнеса и за всички български консуматори одобрената цена от 179,33лв на мВтч, или 91.69 EUR на мВтч, обезпечава ценово преимущество, защото е доста по-благоприятна спрямо показателите на европейските газови пазари за доставки през януари, които са на равнища от 118 EUR на мВТЧ ", показват в известието си от КЕВР.
Реклама
По време на съвещанието си в неделя енергийният регулатор е утвърдил и планирани условно-постоянни разноски на " Булгаргаз " за 2023 година На сдружението не са приети разноски в размер на 9,656 млн. лева за 2023 година, които не са потвърдени и не са директно свързани с лицензионната активност. " По тази причина тези разноски не са включени при образуване на цената на природния газ през годината и са спомагателен фактор за реализиране на по-ниски цени. ", се показва в известието на КЕВР.
Свързани публикации Путин капитулира с газа, към този момент приема заплащания в евро и долари 31 декември 2022, 11:20 Цената на газа падна под 100 евро/мВтч при фючърсите за януари 21 декември 2022, 11:42 Коментар | Газ под налягане 15 декември 2022, 14:19 Може ли американският полутечен природен газ да избави Европа 2 декември 2022, 06:48 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР