Природният газ ще поскъпне отново, този път с около 15%.

...
Природният газ ще поскъпне отново, този път с около 15%.
Коментари Харесай

Българи, Треперете! Задава Се Шоково Поскъпване! Ето Къде Ще Ни Ударят!

Природният газ ще нарастне още веднъж, този път с към 15%. Това ще е четвъртото за годината повишаване и резултатът ще е към 30% по-скъп природен газ през октомври спрямо януари. Това значи скок на цените на парното и топлата вода. С колко-ще реши КЕВР, само че няма да е с незначителни проценти. И то при изискване, че и в този момент болшинството от нашенците се затрудняват от сметките си за топло през зимата.

Горивата не демонстрират податливост към поевтиняване, без значение от цената на петрола на международния пазар. Бензинът А 95 закова междинна стойност от 2.30 лв. за литър и не мърда от нея, А 98 към този момент твърдо е над 2.50 лв. за литър. Дизелът също е на тези равнища. След като Комисията за защита на конкуренцията не откри картел при търговците на горива, само че пък наказа продаващата по-евтино верига от няколко бензиностанции, няма късмет да забележим по-ниски стойности през есента. Нещо повече, всяко,макар и едва повишаване на петрола или на $ на международните пазари сигурно ще бъде употребявано за ново повишаване и на горивата у нас.

Фалитът на застрахователната компания " Олимпик " провокира трус в сектора, който може да приключи с внезапно повишаване на наложителната застраховка Гражданска отговорност. Вече се коментиран равнища от 500 лв. за година, даже и да не се стигне до такава цифра, вероятността полицата да нарастне към и над 300 лв. е осезателна.

Средногодишната прогноза за инфлацията в България на Министерството на финансите за 2018-2020 година, 1.3 % за 2018 година, само че към юли тя към този момент трансферира 3.2% на годишна база. За 2020 година прогнозата е 1.8%, само че дали ще бъде осъществена, не е ясно. При инфлация от над 3% цените на главните артикули ще се усилят, става дума за храни, облекла, прехрана на дома, медикаменти.

Какво още може да нарастне през есента? Данъците, които се дефинират от общините са претендент №1. Данък боклук и налог здания, екотаксата към този момент я подвигнаха. Хотелиерите подвигнаха цените, ресторантьорите ги последваха и това сензитивно ще оскъпи почивката в България. Изненади могат да се чакат и от хранително-вкусовата индустрия. Реколтата на зърно тази година не е добра, хлябът също е под напън за повишаване.

В бранша на финансовите услуги също може да се чака оживление в посока увеличение на лихвите по заемите. Поне такава е международната наклонност. Банковите такси в обстановката с ниски лихви скочиха и надали трезорите ще ги смъкват, в случай че лихвите тръгнат нагоре.

Така ще би трябвало да пренаредим фамилните и персоналните си бюджети предвид на новите цени. Дали всички ще съумеят да се оправят, следва да забележим.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР