Природният газ поскъпна с 32 процента и струва 186,17 лева

...
Природният газ поскъпна с 32 процента и струва 186,17 лева
Коментари Харесай

Окончателно: Газът скочи с 32% до 186,17 лв. за мегаватчас без такси и налози

Природният газ нарастна с 32 % и коства 186,17 лв. за мегаватчас без такси и данъци. Това е окончателното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране, което влиза в действие със задна дата от 1 юли.

На тази цена "Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. За месец юни цената на газа беше 141,36 лв. за мегаватчас.

Днес по време на откритото съвещание бе обяснено, че закъснението при определянето на цената е поради множеството снабдители на синьо гориво за "Булгаргаз ".

Според ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Станислав Тодоров: "Добрата вест е, че ние ще имаме газ през месец юли ".

Обяснението: "Изключително е комплицирана ситуацията в цяла Европа с доставките на газ. Германия към този момент понижава потреблението както за промишлените, по този начин и за битовите консуматори ".

А какво ще вършим, когато юли свърши: „ Аз персонално смятам, че е дълг, както на "Булгартрансгаз ", по този начин и на всички газови сдружения, които са закупили потенциал, да го употребяват в Чирен и да запълнят хранилището до 80%.

Ще проведем диалози както с "Булгаргаз ", по този начин и с "Булгартрансгаз " да забележим какви административни стъпки Комисията може да предприеме, тъй че да осигурим това обвързване. Абсолютно наложително е да запълним „ Чирен “ - до началото на отоплителния сезон на 80% “, разяснява Тодоров.

Станислав Тодоров изясни и за какво за следващ месец определянето на цената на газа идва не от първо число, а със забавяне:

"Цената на газа се образува от голям брой източници, в никакъв случай до момента "Булгаргаз " не имал толкоз доста снабдители на газ, в този смисъл лишава известно време да преценим всички обстоятелства и да проверим събитията ", разяснява Тодоров.

Прогнозира и че цените ще продължат да порастват: "Цените ще не престават нагоре до тогава, докато има война в Украйна и до тогава, докато Русия употребява доставките за сила като оръжие за напън ", сподели ръководителят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР