Природният газ поевтинява в началото на търговия в Европа към

...
Природният газ поевтинява в началото на търговия в Европа към
Коментари Харесай

Природният газ в Европа падна под 100 евро MWh, петролът поскъпна

Природният газ поевтинява при започване на търговия в Европа към и даже 100 евро за мегаватчас, като за малко удари триседмично дъно към 98-97 евро - най-ниски ценово равнище от 1-ви март насам.

Фючърсите на нидерландския газов хъб TTF към този момент се търгува с близо 70% под техния рекорден връх от 345 евро за MWh, доближат на 7-и март.

Устойчивият ценови спад през последните близо две седмици идва на фона на вести за повече съглашения за доставка на полутечен природен газ, като в това време има намаляване на опасенията по отношение на съветските газови доставки с оглед наближаващия завършек на зимния отоплителен сезон в Европа.

Германия и Катар се споразумяха да възобновят и да подхващат прогрес в полемиките по отношение на дълготрайните доставки на полутечен природен газ. Това стана по време на визитата на немския министър на стопанската система в Катар през уикенда.

Германия поставя и други старания за диверсификация на вноса на сила, като също по този начин обмисля построяването на водопровод за водород с Норвегия.

Междувременно съветският газов енергиен колос " Газпром " съобщи още веднъж, че продължава доставките на газ за Европа през Украйна в сходство с поръчките на европейските консуматори.

Солидният ценови спад на природния газ обаче продължава да наподобява стеснен, защото страните от Европейски Съюз продълбават да обмислят да се причислят към Съединени американски щати за налагане на възбрана на вноса на съветски нефт, макар че покупките на нефт от Русия съставляват почти 30% от общия импорт на недопечен нефт в Европейския съюз.

С оглед на тези терзания петролът обаче продължава да нараства за трета поредна сесия на търговия, като фючърсите на петрола Брент се покачват в понеделник с малко над 4% към 112,85 $ за барел, отскачайки от дъната към 97 $ за барел от 16-и март.

Американският лек недопечен нефт WTI пък нараства с 4,5% към 109,65 $ за барел, отскачайки от дъно към 93,50 $ а барел, достигнато на 15-и март.

За разлика от природния газ, петролните търговци се тормозят, че военният спор в Украйна не сподели никакви признаци на усмиряване, като в това време огромните производители на нефт от формата " ОПЕК + " се затрудняват да изпълнят избраните по съглашението добивни квоти. " ОПЕК + " пропусна задачата си за петролното произвеждане през февруари с повече от 1 милион барела дневно - още преди съветската инвазия в Украйна.

През предходната седмица пък Международната енергийна организация (МАЕ) заяви, че петролният пазар може да излезе на недостиг от 700 000 барела дневно през второто тримесечие предвид на западните наказания против Москва и нежеланието на купувачите да купуват съветски нефт. Това може да доведат от месец април до спад на международните доставки на съветски нефт с 3 милиона барела дневно.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР