Природният газ на борсите в Европа продължава да поевтинява и

...
Природният газ на борсите в Европа продължава да поевтинява и
Коментари Харесай

Цената на газа още надолу: Продава се за 160 евро за мегаватчас

Природният газ на тържищата в Европа продължава да поевтинява и все още се търгува на 10-седмично дъно - за към 160 евро за мегаватчас. Това е с 50% по-малко от рекордните равнища от над 330 евро за мегаватчаст, достигнати през март и август тази година.

Причините за поевтиняването, съгласно специалисти, е във все по-пълните европейски газохранилища и мекото време, което разрешава по-ниска консумация. Освен това Европа се радва на увеличени доставки от Норвегия и на повече полутечен природен газ, най-много - превозен от Съединени американски щати.

По данни на Европейската комисия към 3 октомври междинната запълняемост на газохранилищата на континента е съвсем 90%, което е над междинното равнище от последните пет години. Само в Германия тя достига до 92,08 процентни пукнта. Засега много обратно остава нагнетеното количество в българското вместилище в Чирен със запълняемост от малко над 76%.

Допълнителен оптимизъм идва от прогнозата на метеоролозите, които считат, че в идващите седмици температурите в Европа ще се задържат над междинните за сезона. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР