Природният газ да поевтинее с 12% през следващия месец -

...
Природният газ да поевтинее с 12% през следващия месец -
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага намаляване на цената на газа

Природният газ да поевтинее с 12% през идващия месец - това е предложила „ Булгаргаз ” на Комисията за енергийно и водно контролиране. От импортираното в регулатора заявление излиза наяве, че през март синьото гориво може да коства малко повече от 62 лв. за мегаватчас, без таксите и данъците. Окончателно решение за цената ще бъде взето на 1 март.

Предложението за поевтиняване идва на фона на намаление на цените на синьото гориво в Европа към най-ниски равнища от юли 2023 година насам. В четвъртък мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF се търгуват към 25 евро за мегаватчас, като през вчерашния ден и по-рано през днешния ден те даже поевтиняха към 24,50 евро/MWh - най-ниско ценово равнище от 17 юли 2023 година

Поевтиняването на синьото гориво в Европа е вследствие на изобилното предложение на полутечен природен газ и понижените шансове за студено време в края на зимния сезон. Това, от своя страна, ще стабилизира равнищата на запълняемост на газохранилищата на Стария континент, облекчавайки нуждата от тяхното попълване през лятото преди новия отоплителен сезон. Към 13 февруари запасите в газохранилищата на Европейски Съюз възлизат на 66,22%, като в Германия те са на равнище от 71,84%, в Италия - 60,59% и във Франция - 51,60%. Освен това доставките на норвежки газ за Европа и Англия непрекъснато се усилват след спиранията в оборудванията за природен газ на полуостров Нихамна.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че решението на президента Джо Байдън за известна пауза по отношение на новите позволения за експорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати няма да засегне американските доставки за Европа през идващите 2-3 години.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР