Природният феномен Ел Ниньо ще продължи поне до април 2024

...
Природният феномен Ел Ниньо ще продължи поне до април 2024
Коментари Харесай

Природният феномен Ел Ниньо ще продължи до април 2024 г

Природният феномен Ел Ниньо ще продължи най-малко до април 2024 година, съобщи Ройтерс, като цитира Световната метеорологична организация (СMO).

Температурите ще не престават да се покачват в годината, която към този момент е напът да се трансформира в най-топлата, откогато се води статистика.

От СМО обявиха, че има 90 % възможност Ел Ниньо да продължи и през зимата в северното полукълбо. Подобна прогноза беше направена предишния месец от държавни представители в Съединени американски щати, написа Българска телеграфна агенция. Ел Ниньо води до стопляне на температурата на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, като може да провокира рискови метеорологични феномени - от горски пожари до тропически циклони и продължителни засушавания. 

Явлението към този момент провокира бедствия по света, като се чака залогът да бъде по-голям на пазарите в разрастващите се страни, които са по-силно изложени на съмненията в цените на храните и силата.

В същото известие СМО разгласи, че 2023 година е напът да бъде най-топлата, откогато се води статистика. Рекордът до момента държеше 2016 година поради двойното влияние на извънредно мощния естествен феномен Ел Ниньо и въздействието на стоплянето, провокирано от изгарянето на изкопаеми горива, напомня Ройтерс.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР