Природните аномалии често имат своите обяснения. Температурните рекорди станаха част

...
Природните аномалии често имат своите обяснения. Температурните рекорди станаха част
Коментари Харесай

Очаква ни “екстремно“ лято: Какви температурни рекорди ще отчете термометърът

Природните аномалии постоянно имат своите пояснения. Температурните върхове станаха част от нашето всекидневие. Януари и февруари бяха маркирани като най-топлите и най-сухите месеци в южна Европа, до момента в който на север валя повече от нормалното. За пояснение на тези аномалии потърсихме шефа на Службата за изменение на климата към Европейската комисия доктор Карло Буентемпо. 
Прочетете още
2023 година беше белязана като най-топлата в историята на Земята. Станахме очевидци на суши, горещи талази и големи пожари в границите на няколко месеца в Европа. Такава е равносметката на Службата за изменение на климата " Коперник " в Брюксел, по-известна като “Очите на Европа върху земята ”. А извънредно топлото време се задържа и през зимата.

" Всичко това ни дава да разберем къде се намираме. През ноември имаме дни, които надвишават сериозната температурна граница от 2 градуса. Всичко това се повтори и през месец февруари. Движим се по необикновен път. Конкретно последните два месеца, както и последната година няма казус в близката климатична история на планетата ", твърди доктор Карло Буентемпо, директор на Службата за изменение на климата “Коперник ”.

Според шефа на института лекар Карло Буентемпо тази наклонност ще продължи. Сушата в Средиземноморието, записана в края на януари,  се дефинира като рекордна.   " Това не са изолирани случаи. Има суши в южна Италия, Сицилия, даже на Балканите и по-точно южна Гърция ", твърди лекар Буентемпо. 

Спътниците на института засичат противоположни аномалии тази зима. " Ако погледнем в околните месеци, можем да видим, че Европа е като два изцяло разнообразни континента на север и юг. Южна и Югоизточна Франция, Испания и огромна част от Северозападна Африка - Мароко и Алжир, претърпяват изключителни аномалии откъм неналичието на превалявания. Рекордно количество превалявания на север от Франция, Нидерландие, Германия, Обединеното кралство. Така че сигурно получаваме някакъв сигнал с тези суши на юг и превалявания на север ", показва специалистът.

Прогнозата отсега нататък не е в наша изгода. Според Буентемпо няма да има по-екстремни аномалии спрямо това, което видяхме предходната година. Но продължителни температури над 40 градуса лятото ще стане новото обикновено. " Температурите ще не престават да се повишават. Горещите талази в Средиземноморието ще станат по-чести, ще не престават по-дълго, и ще са по-интензивни. Ще следим по какъв начин температурите отиват нагоре в целия континент, тъй че това не е нещо, което ще се случи единствено в Южна Европа. Ако прогнозата не се сбъдне за това лято, то би трябвало да се подготвим за всичко това за в бъдеще ", акцентира лекар Буентемпо. 

Жегите могат да бъдат смъртоносни. Според изследвания на авторитетното издание Nature Medicine доста хора са застрашени, а рискът може да бъде все по-голям. " Говорим за десетки хиляди изгубени животи през 2022 година. Хора, които са умряли прибързано поради напрежението, провокиран от високите температури. И това е гибел, която до някаква степен може да е предотвратена. Можем да се организираме по-добре, когато знаем, че предстоят жеги в идващите дни.  Миналото лято станахме очевидци на 40 градуса в Обединеното кралство за първи път. Не съм сигурен, че жителите на Лондон ще се усещам по същия метод, като тези на плажа в Средиземноморието ", декларира специалистът. 

На въпрос какво би казал на тези, които считат, че световното стопляне не съществува. той отговори: " Работя с учени през последните 30 години от живота ми. Няма да има някой по-щастлив от академик, който да открие доказателства срещу общото единодушие за световното стопляне. Така тезата ти ще бъде представена милиони пъти. Но такива научни писания не съществуват ".

Климатът се трансформира, само че доктор Буентемпо споделя, че не всичко е изгубено и някои неточности могат да бъдат поправени. Но единствено в случай че желаеме да си вземем поука от тях. " Ако обединим силите си можем да охладим планетата ни и да върнем температурите такива, каквито са били предходната година. Защото занапред нататък ще става единствено по-горещо. Така че с температурите можем да се оправим, само че не и с други параметри в границите на нашия живот. Като повишението на морското ниво. Каквото и да вършим няма връщане обратно ", безапелационен е той. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР