Природен парк Витоша се управлява с план от периода 2005-2014

...
Природен парк Витоша се управлява с план от периода 2005-2014
Коментари Харесай

План, изтекъл преди 9 години, и 25% неизпълнени мерки. Как се управлява природен парк Витоша

Природен парк " Витоша " се ръководи с проект от интервала 2005-2014 година , който не е обновен. В същото време, макар че е изминал, до 2021 година една четвърт от заложените в него ограничения към момента не са били изпълнени и това не способства в задоволителна степен за ефикасното ръководство на предпазената територия.

Това са част от заключенията в на Сметната палата за успеваемостта при ръководството на парк " Витоша " за интервала от 1 януари 2018 година до 31 декември 2021 година, оповестиха от палатата във вторник.

Плановете за ръководство са главният инструмент, по който се управлява опазването и използването на естествените паркове в България. От отчета на Сметната палата обаче излиза наяве, че към днешна дата " Витоша " се ръководи с от дълго време стар проект.

Въпреки че още през 2016 година е направен за интервала 2015-2024 година, той по този начин и не е признат. Това се случва, без значение че работата по подготвянето му е към този момент платена с европейски средства.

През октомври 2015 година планът е импортиран в министерството на околната среда и водите за координиране, а в края на 2016 година е верифицирана сумата по окончателното заплащане на изпълнителя. В продължение на седем години обаче министерството бави приемането на проекта, пишат в отчета си от Сметната палата.

" Лошата процедура демонстрира липса на институционална воля и е знак за съществуването на сериозен последователен проблем и във връзка с други паркове, и заплашва успеваемостта и устойчивостта на ръководството на предпазените територии ", написа още в одита.

Природният парк " Витоша " не е единственият, за който няма обновен проект. Такива са случаите и при Политическа партия " Врачански балкан ", Политическа партия " Златни пясъци " и Политическа партия " Рилски манастир ", да вземем за пример. Има и паркове, в които не просто няма остарял, а въобще липсва признат проект като Политическа партия " Сините камъни " и Политическа партия " Странджа ".

Природните паркове, какъвто е и " Витоша ", са предпазени територии предопределени за запазване на биологичното многообразие, естествените запаси и обвързваните с тях културни полезности. Съхраняването на предпазените територии е национално и общочовешко благосъстояние, като специфична форма на запазване на природата за развиването на културата, науката и благополучието на обществото, означават още създателите на отчета.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР